ZETApress

hírportál

Fogadás az Átriumban

EEN logóAz Enterprise Europe Network (EEN) magyarországi konzorciuma tegnap tartotta éves fogadását a Vörösmarti téri Gerbeaud Ház Átrium-termében. A rendezvényt Magyar Levente, a KKM gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára nyitotta meg. Köszöntőjében kitért a magyar export növekedésére.

Magyarország az Európai Unió élvonalában áll a külkereskedelem tekintetében. A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) az egyik főpillére a hazai vállalkozások külpiaci térnyerését támogató kormányzati szándéknak. Dr. Kerekes György, az MNKH vezérigazgatója kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház égisze alatt működő Enterprise Europe Network magyarországi hálózata képes a jövő magyar exportőreinek támogatására, segít partnerkeresésben és a harmadik országok piacaira történő exportban.

Az Enterprise Europe Network az Európai Unió egyetlen és egyben a világon a legnagyobb vállalkozásfejlesztési hálózata. A hazai konzorcium első működési ciklusát 2014. december 31-én zárta. Az eredményeket Hendinger Anita, a Hálózat Pécs-baranyai regionális vezetője ismertette. 2008-2014 között a konzorcium munkatársai közel 13 ezer ügyfélnek nyújtottak tanácsadói szolgáltatást. A Hálózat eredményességét mérő indikátorok közül külön kiemelhető a 2008-2014 között több, mint 12 ezer tárgyalás szervezése és lebonyolítása különböző üzletember találkozók keretein belül. Az Enterprise Europe Network tanácsadói segítségével ez idő alatt kötött konkrét nemzetközi megállapodások száma megközelíti a négyszázat. A külpiacokon kitüntetett jelentőséggel bíró szellemi tulajdon védelme tekintetében a Hálózat szakemberei több mint ezer alkalommal látták el hasznos információkkal a hozzájuk forduló hazai vállalkozásokat.

Az eltelt évek során elért kimagasló eredmények, valamint a sikeres pályázati anyagnak köszönhetően a konzorcium újabb 6 évre nyerte el a lehetőséget az uniós projektben való részvételre. A következő időszak célkitűzései között szerepel a minél komplexebb személyes tanácsadói szolgáltatásokon keresztül a vállalkozások végigkísérése a nemzetközivé válás útján hangsúlyozta Puskás Ágnes, az Észak- és Közép-magyarországi régiók vezetője. Az első kétéves szakmai programban számszerűen 90 nemzetközi üzletember találkozó szervezése és bonyolítása szerepel. A rendezvények, tanácsadási szolgáltatások sikere elsősorban a nemzetközi megállapodások számában mérhető. A Hálózat kitűzött célja, hogy két év alatt 323 együttműködési egyezményhez segíti a hozzáforduló szervezeteket. A brüsszeli elbírálású, itthon is nagy érdeklődésre számot tartó Horizon 2020 keretprogramban az Enterprise Europe Network tanácsadói hathatós segítséget nyújtanak az érdeklődőknek mind a pályázat előkészítési valamint megvalósítási szakászában.

A következő ciklusra vállalt célszámok eléréshez a konzorcium 4 szakmailag kiemelkedő szervezettel kötött stratégiai partnerségi megállapodást, akik a rendezvény során mutatkoztak be. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft-t Skultéty Tamás ügyvezető igazgató, a Hipavilon, Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft-t Dr. Botos Viktor ügyvezető igazgató, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségét Major Gábor főtitkár, az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft-t pedig Dr. Bárdos Krisztina ügyvezető igazgató mutatták be. Az Enterprise Europe Network a nemzetközi Hálózaton belül egyedülállóként vezette be Követi programját. A program keretein belül egy-egy helyi vállalkozás jó példáján keresztül ismerheti meg a regionális vállalkozói kör a Hálózat nyújtotta szolgáltatásokat, valamint ezek előnyeit. A követi felkérés 2 évre szól. A hét magyarországi régió 2015-16-os időszaki követeit az éves fogadás során kérték föl.

Szóljon hozzá!