ZETApress

hírportál

Megérkezett a nagykövet-asszony

Magyar Levente és Colleen Bradley BellMa délután megérkezett állomáshelyére az Egyesült Államok új budapesti nagykövete, Colleen Bradley Bell. A nagykövet-asszonyt kormányunk nevében Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára fogadta a Ferihegyi Repülőtéren.

Colleen Bradley Bell ? akinek nagyköveti kinevezését tavaly decemberben szavazta meg az amerikai szenátus ? nem nyilatkozott a sajtónak. Az amerikai szenátus Külügyi bizottságában tartott korábbi meghallgatásán arról beszélt, hogy az Egyesült Államok nem könnyű, de szükséges párbeszédet fog folytatni Magyarországgal a demokráciáról.

Magyar Levente rövid sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a magyar kormány a legnagyobb nyitottsággal és szeretettel fogadja a nagykövetet, a legnagyobb optimizmussal nézünk a közös munka elé. A kormány meggyőződése, hogy hamarosan sikerül olyan párbeszédet kialakítani az amerikai féllel, amely ? a korábbi hónapoktól eltérően ? előremutató, konstruktív irányba viszi a dialógust. Ennek az alapja mindenképpen megvan, mert a gazdasági és katonai együttműködésünk soha nem volt olyan kiváló és erős, mint manapság.

A KKM államtitkára úgy fogalmazott, hogy a nagykövet akkor érkezett Budapestre, amikor Közép-Európa olyan időket él, mint évtizedek óta soha, rendkívül sok minden történik Magyarországon és a világban. Azt mondta, hogy Colleen Bell megérkezésével végre helyreállt az Egyesült Államok legmagasabb szintű diplomáciai képviselete Magyarországon, tekintve, hogy lassan két éve nagykövet nélkül működött a nagykövetség. Elődje, Eleni Tsakopoulos Kounalakis 2013. július végén távozott posztjáról, a külképviseletet azóta M. André Goodfriend vezette ideiglenes ügyvivői minőségben.

Az amerikai diplomáciai képviselet vezetője 21-én szerdán adja át megbízólevelét a köztársasági elnöknek, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterünk másnap este fogadja vacsorán. A korábban egyebek mellett a Gazdagok és szépek című szappanopera producereként tevékenykedő Colleen Bradley Bell nagyköveti kinevezését a jelölt felkészültségével kapcsolatos kisebb botrányok után szavazta meg az amerikai szenátus. Bell nem karrierdiplomata, hanem úgynevezett politikai kinevezett. Azután nyerte el a nagyköveti posztot, hogy korábban jelentős pénzösszegeket adományozott, illetve gyűjtött Barack Obama elnök választási kampányára. Ő a rendszerváltás utáni negyedik amerikai nagykövetnő Budapesten. A 46 éves misszióvezető-nő négy gyermek édesanyja, eddig férjével, a televíziós forgatókönyvíró és producer Bradley Bell-lel együtt Los Angelesben élt, Budapestre vele és három gyerekével érkezett.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Zarándokok vonatokon | ZETApress

Szóljon hozzá!