ZETApress

hírportál

Zarándokok vonatokon

Zarándokvonatok indulnak a híres egyházi kegyhelyekre. Lelki megújulásunkért! jelmondattal szervez idén zarándokvonatokat a Misszió Tours Utazási Iroda ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Nyugati pályaudvar Királyi várótermében. Fotóink Lantai József felvételei.

A MÁV-START Zrt. közreműködésével a csíksomlyói Boldogasszony Zarándokvonat negyedszer, a Lengyelországba robogó Fekete Madonna Zarándokvonat ötödször indul útnak. A korábbi hagyományokat folytatva, de megújult szolgáltatásokkal újra a csíksomlyói búcsúba, valamint a lengyelországi Czestochowába és Krakkóba közlekednek a zarándokvonatok. A Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. a közös utazásszervezéséről tartott sajtótájékoztató házigazdája Szilvay Balázs, a Helyi Rádiók Országos Egyesülete elnöke volt.

Előadók: Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete, Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezetője, Zaránd György, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója, Soltész Miklós, az EMMI államtitkára, Székely János, az Esztergom-budapesti főegyházmegye segédpüspöke és Bátor Botond pálos szerzetes voltak. A lengyel nagykövet hangsúlyozta, a lengyel nép számára 2015 különösen fontos év, hiszen Szent II. János Pál pápa 10 éve halt meg. Ezért is fontos, hogy az út során a zarándokok meglátogatják a lengyel pápáról elnevezett, újonnan épült bazilikát is. Felszólalását követően rögvest távozott, hogy a hétfőn megérkezett új amerikai nagykövet-asszonnyal és diplomata társaival találkozhasson az Országházban.

Idén a MÁV-START Zrt. és a Misszió Tours együttműködésében valósulnak meg a különleges élményt ígérő, rendhagyó zarándokutak. A Misszió Tours részéről elhangzott, hogy az elmúlt évek hagyományait folytatva idén negyedszer kel útra a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói pünkösdi búcsúra és ötödször a Fekete Madonna zarándokvonat Lengyelország ?lelki központjába?, a magyar pálos szerzetesek által alapított világhírű czestochowai kegyhelyre. Zaránd György vezérigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi különvonatok közlekedtetése rendkívül bonyolult folyamat, az országonként eltérő hatósági előírások ugyanis komoly kihívások elé állítják a szervezőket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a vasúttársaság azért ajánlotta fel a zarándokok számára különvonatait, mert elsősorban a vasúton történő utazás teszi lehetővé a nagy létszámú utazóközönség számára a kényelmes és biztonságos utazást.

Emellett a közös programok, a vonatrádió, a színvonalas első és másodosztályú vasúti kocsik, a hangulatos étterem-kocsik megteremtik a zarándokvonatok egyediségét. Az utazóközönség magas színvonalú kiszolgálása érdekében idén a Fekete Madonna zarándok különvonatot a korszerű, légkondicionált kocsijaival közlekedteti a vasúttársaság, továbbá most első alkalommal mindkét zarándokvonaton a különleges Komfort kocsi kényelmét is élvezhetik a résztvevők.

Újra különleges élményeket ígérnek a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-Start Zrt. által szervezett csíksomlyói Boldogasszony Zarándokvonat, valamint az idén már ötödször Lengyelországba robogó Fekete Madonna Zarándokvonat, melynek czestochowai programjára meghívták Erdő Péter bíborost is. Idén a korábbi hagyományokat folytatva, újra a csíksomlyói búcsúba, valamint a lengyelországi Czestochowába és Krakkóba robognak a Misszió Tours zarándokvonatai. Ezek a különvonatos utazások mással össze nem hasonlítható, rendkívüli élményeket nyújtanak a résztvevők számára. Kiemelkedő személyiségek a programok lelki vezetői is, mint Székely János és Tamás József püspökök, vagy Görbe László piarista és Bátor Botond pálos szerzetesek, de a lelki élményeket erősítik majd Tímár Asztrik és Böjte Csaba ferences testvérek is.

A közös programok, a vonatrádió, a színvonalas első és másodosztályú vasúti kocsik, a hangulatos étteremkocsik megteremtik a csíksomlyói Boldogasszony és a lengyelországi Fekete Madonna Zarándokvonatok egyediségét. Ezt teszik teljessé a különböző kategóriájú minőségi szálláslehetőségek. A Misszió Tours és a MÁV-Start együttműködésében megvalósuló különvonatok valóban különleges, jelmondatuk szellemében lelkileg is megújulást kínáló programokra hívják az érdeklődőket.

A Boldogasszony Zarándokvonat május 21-én csütörtökön immár negyedik alkalommal indul Erdélybe, a csíksomlyói búcsúba. Az érdeklődők felszállhatnak Hatvan, Szolnok és Püspökladány állomásokon, illetve hazafelé jövet leszállhatnak Nagykárolyban és Debrecenben is. Erdélyben a vonat megáll Nagyváradon, Kolozsvárott és Marosvásárhelyen is. A zarándokvonat második napjának programja Gyimesbükkön, az ezeréves határnál lesz, majd a csíksomlyói búcsún való részvételt követően, 24-én Pünkösd vasárnapján, Gyergyószentmiklós főterén szabadtéri szentmise zárja a zarándoklatot. Lelki vezetőik: Burbela Gergely verbita, Görbe László piarista és Tímár Asztrik ferences szerzetesek. A Gyimesekben a püspöki szentmisén Tímár Asztrik kaplonyi ferences házfőnök, míg Gyergyószentmiklóson Böjte Csaba ferences testvér fog szentbeszédet mondani.

A Fekete Madonna Zarándokvonat mához öt hónapra, június 22-én hétfőn ötödik alkalommal kel útra a lengyelországi Czestochowába, a magyar pálos szerzetesek által alapított világhírű kegyhelyre. Itt gazdag program keretében két teljes napot és három éjszakát töltenek a résztvevők a 25-i csütörtöki hazaérkezésig. A zarándoklat következő fontos célpontja a Lengyelország szíveként emlegetett Krakkó, majd az új II. János Pál bazilika lesz. Lelki vezetőik: Székely János és Tamás József püspök, valamint Bátor Botond pálos szerzetes.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Rákóczi útra kél | ZETApress

Szóljon hozzá!