ZETApress

hírportál

Kormányfői üzenet

2001. szeptember 11-én nemcsak az Egyesült Államokat és polgárait érte aljas támadás, de az egész világ demokratikus rendje ellen követtek el merényletet a terroristák. Gondolataink a több ezer ártatlan áldozattal és emlékező családtagjaikkal, szeretteikkel vannak ma is, és mindazokkal, akik azóta váltak a terrorizmus áldozataivá ? írta Bajnai Gordon, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke.

Ez a nap szerte a világon immár nyolcadik éve ad szomorú, de különleges alkalmat arra, hogy a világ békeszerető nemzetei és azok polgárai ? vallási és politikai meggyőződéstől függetlenül ? kinyilvánítsák a szabadság és a demokrácia iránti elkötelezettségüket.

De egyben figyelmeztet felelősségünkre is, hogy mind nemzeti, mind nemzetközi szinten kötelességünk megtenni mindent, hogy megakadályozzuk azt a társadalmi, lelki válságot, amely táptalajt adhat a szélsőséges, kirekesztő gondolatoknak, csoportoknak, cselekményeknek. A világgazdasági válság idején e feladat különös fontossággal bír minden kormány számára.

Magyarország barátként és elkötelezett NATO-szövetségesként minden eszközzel támogatja az Egyesült Államok terrorizmus elleni küzdelmét, az eddigiekhez hasonlóan aktív szerepet vállalunk a mindannyiunkat érintő fenyegetések és nemzetbiztonsági kihívások kezelésében a jövőben is ? fejeződik be a kormányfő levele a 2001. szeptember 11-i terrorista-támadások 8. évfordulóján.

Szóljon hozzá!