ZETApress

hírportál

Üzleti lehetőségek Afrikában

EQUATOR 44Az elmúlt 10-15 év alatt Afrika vált a legvonzóbb befektetési piaccá a világ fejlődő régiói között. Ezt a lehetőséget célozva, az Africa-Europe Challenge projekt egyik fő célja, hogy támogassa az európai, kiemelten magyar vállalkozások afrikai piacokon történő megjelenését, promócióját ? tudtuk meg délelőtt az A38 hajón.

Az AEC kommunikációs partnere a PResston PR Kft. A sajtótájékoztatón részt vett Krankovics Sándor, a Magyar Nemzeti Kereskedőház igazgatója; továbbá Gál József kétszeres földkerülő vitorlázó és Dr. Kondricz Péter, nemzetközi IT jogász, az Africa-Europe Challenge projektigazgatói, valamint Kovács János, a londoni székhelyű BF Futura (UK) vezetője.

Az Africa-Europe Challenge projekt az egyre bővülő üzleti hálózatépítési tevékenysége révén cégek felső vezetőinek, befektetőknek és pénzügyi döntéshozóknak segít kapcsolatokat építeni, annak érdekében, hogy támogassa az afrikai vállalkozásokat és segítse azok nemzetközi, elsősorban európai promócióját. Elősegítse a magán és az állami szektor közötti párbeszédet és javítsa a vállalkozói környezetet Afrikában. Támogassa az európai vállalkozások afrikai piacokon történő megjelenését, promócióját.

Az Africa-Europe Challenge (AEC) egy komplex program, melynek célja, hogy Afrika és Európa országainak kölcsönös előnyökön nyugvó együttműködését erősítse, és közelítse Afrika és Európa népeit egymáshoz. A projekt fő eleme egy vitorlás rallye, mely idén októberben indul és Afrika partjainál hajózva, 7-10 napos megállókat tart. A 10 afrikai országot megcélzó kezdeményezés a 2014. október és 2015. március közötti időszakban 4 afrikai ország 5 városában szervez BF Futura rendezvényt, amelyek az üzleti élet számos területén teremtenek kiváló lehetőséget a kapcsolatok kiépítésére, együttműködések elindítására Afrika és a világ többi területei között. Az üzleti fórumok helyszínei lesznek: Casablanca (Marokkó), Tenerife (Kanári-szigetek), Mindelo (Zöld-foki-szigetek), Fokváros és Durban (Dél-afrikai Köztársaság).

Amiért megéri Afrikába menni…

Mára a szükségletek, igények és a rendelkezésre álló erőforrások igen kedvező kombinációja alakult ki Afrikában, mely kulcsfontosságú a beruházások sikeréhez. E tényezők közé tartozik a kompetens vezetés, a fejlődő infrastruktúra, a gazdasági teljesítmény fenntartható növekedése, a gazdag természeti erőforrások, a hatalmas kereslet a fogyasztási cikkek és szolgáltatások iránt, a növekvő középosztály és magas megtérülési mutatók.
A világ tíz leggyorsabban növekvő országából hat afrikai. Az afrikai térség gazdaságának növekedése mögött elsősorban a nyersanyagpiac felfutása és az export növekedése áll.

Bár a 2008-ban kirobbant válság során e térség is a lassulás útjára lépett, azonban európai, illetve amerikai társától eltérően nem csúszott recesszióba. Az Equilor Alapkezelő elemzése szerint figyelemre méltó, hogy a kontinensen Dél-Afrikától eltekintve a gazdasági növekedés mértéke még a válság első éveiben is pozitív tartományban maradt. Az afrikai gazdaság megítélése és kilátásai szempontjából fontos, hogy a globális aranykitermelés 30 százaléka itt történik (Dél-Afrika, Ghána, Zimbabwe, Tanzánia, Mali), a kontinensen található a világ legnagyobb (kb. 35%) kakaóbab termelője (Elefántcsontpart), míg egyes afrikai régiók egy főre jutó GDP-je a közép-kelet európai országokéval is összemérhető.

A világ tendenciával szemben Afrikában a népesség gyarapodása a 2 százalékot is meghaladja. A lakosság összetétele, életkor szerinti bontásban, gazdasági értelemben véve ? az európainál ? egészségesebb struktúrát mutat: a munkaképes és fiatal lakosság részaránya magas, miközben a 65 év feletti inaktív lakosság aránya mindössze néhány százalékos. A kontinens fiatal (baby boom) generációja a gazdaságnak növekvő fogyasztást és megugró megtakarításokat hoz, ami a részvény és ingatlan árak tartós megugrását vetíti előre.

Lehetséges előnyök vállalkozásaink számára

Az afrikai piacokon egyre több lehetőség kínálkozik a magyar gazdaság számára. Az Africa-Europe Challenge (AEC) projekt keretében 2014-15 őszén és telén a kontinens öt helyszínén tartanak nagyszabású nemzetközi üzleti fórumot, melyen magyar cégek is képviseltethetik magukat. Ezzel az Africa-Europe Challenge exportlehetőségeket teremt a magyar vállalkozások számára. Az Africa-Europe Challenge Business Forum (AECBF), az üzleti élet számos területén teremt kiváló lehetőséget a kapcsolatok kiépítésére, együttműködések elindítására Afrika és a világ többi területei között.

Az Africa-Europe Challenge projekt megálmodói

Gál József gépészmérnök, kétszeres földkerülő vitorlázó, az AEC projekt egyik ötletgazdája. Elsőként Fa Nándorral közösen, a Szent Jupát hajósaként vitorlázta körbe a Földet. Ezt követően a saját építésű Equator nevű vitorlás hajóval másodszor is megkerülte a Földet feleségével és kisfiával. Az 1991-es előkészületekről idekattintva olvashatunk.

Dr. Kondricz Péter nemzetközi informatikai jogász 2009 óta az AEC projektigazgatója. A szakember korábban jogi vezetője volt többek között a magyarországi Oracle vállalatnak, valamint jelentős tapasztalatot szerzett a Sun Microsystems regionális jogi igazgatójaként is.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Viharosan indult a projekt | ZETApress

Szóljon hozzá!