ZETApress

hírportál

Dávid nem szemetel

Klein Dávid a SPAR Everest ExpedíciónKlein Dávid nem hagy ökológiai lábnyomot az Everesten. Egyre nagyobb gondot jelent a szemét a Himaláján. Az idei tavaszi mászószezonban a szokásosnál jóval kevesebben próbálkoznak az Everest megmászásával, főként a déli oldalon történt tragikus lavinabaleset és a serpasztrájk következtében ? tudtuk meg Kufár Róberttől.

Sajnos az utóbbi években olyannyira fellendült a kereskedelmi expedíciózás a Himalájában, hogy a nepáli kormány egy új rendelettel próbál védekezni a környezetszennyezés ellen: minden expedíciónak 8 kg szemetet kell lehoznia magával az Everestről. Klein Dávid, aki a SPAR Everest Expedíció keretében kísérli meg a Csomolungma palack nélküli megmászását, nem hagy ökológiai lábnyomot maga után a hegyen.

A kereskedelmi expedíciózás és a Himalája-turizmus keretében sokan bőséges oxigénnel, masszív táborépítéssel és teherhordók hadával próbálnak feljutni a csúcsokra, ennek pedig elkerülhetetlen következménye, hogy rengeteg szemetet hagynak maguk után. A nepáli kormány ezért már több intézkedést hozott a hegyek védelme érdekében: 2010-ben nagyszabású szemétgyűjtést szerveztek több mint 30 serpa részvételével, akik csaknem 2 tonna hulladékot hoztak le a 8000 méter fölötti ?halálzónából?. Katmanduban kiállítást is nyitottak az összegyűjtött oxigénpalackokból, sátormaradványokból és gázfőzőkből, amelyeket művészek értelmeztek újra a környezetvédelem jegyében. Idén márciusban pedig bevezettek egy új rendeletet: minden expedíciónak 4000 dollárt kell letétbe helyeznie az alaptáborban, amelyet csak akkor kaphat vissza, ha 8 kg szemetet hoz vissza magával, és ad le az expedíció végén.

Klein Dávid hegymászó, aki a SPAR Everest Expedíció keretében tesz kísérletet a Mount Everest palack nélküli megmászására elmondta: Több oka van annak, hogy oxigénpalack nélkül mászom. Egyrészt ez jelenti számomra az igazi sportteljesítményt, másrészt pedig ez a hegy és a természeti környezet valódi tisztelete. A nagy logisztikájú oxigénes csapatok rendszerint fent hagyják kiürült palackjaikat, ugyanis körülményes a több kilónyi felesleget továbbhurcolni. A nepáli és kínai kormány ezért az utóbbi pár évtizedben a jutalmazás, szabályozás és szankcionálás különféle kombinációjával próbálkozott, kisebb-nagyobb sikerrel. A környezetvédelmi letét és az expedíció méretének megfelelő szemét kvóta nagyon jó kezdeményezés. Bízom benne, hogy a Nepáli Turisztikai Minisztérium sikeresen tudja ösztönözni a hegyet meglátogatókat arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után. Az új nepáli szabály az én mászásomat azonban semmilyen módon nem befolyásolja: nem csak azért, mert én a hegy északi, kínai-tibeti oldalán mászom, hanem azért is, mert könnyű felszereléssel és palackozott oxigén nélkül mozgok, és nem kell több kiló elhasznált holmit ? palackot, gázfőzőt ? magammal cipelnem, legfeljebb néhány csokipapírt és üres konzervdobozt.

Klein Dávid hetek óta palack nélkül halad az Everesten, s természetesen semmit nem hagy maga után a hegyen. Az expedíció végeztével pedig az alaptáborban összegyűlt szemetet ? külön csomagolva a biológiailag lebomló és nem lebomló anyagokat ? átadják a kínai összeköttető tisztjüknek, aki elszállíttatja azt a kijelölt szelektív hulladékgyűjtő helyre. Mindemellett a SPAR Everest Expedíció kizárólag napelem paneleket használ az elektronikai berendezések működtetéséhez, így jutva zöld áramforráshoz.

Igyekszünk minél több tanáccsal segíteni az expedíciókat és környezetbarát megoldásokra ösztönözni őket, hiszen a legapróbb dolgokon is sok múlik. Ahogy a SPAR Everest Expedíció esetében, úgy más expedícióknál is kizárólag lebomló szemeteszsákokat és csomagolóanyagokat használ ügynökségünk a Himalájában. Előnyben részesítjük a napelemeket az aggregátorokkal szemben. A hegymászóknak azt javasoljuk, hogy használják az úgy nevezett Restop biotasakokat, hogy a hó olvadásával a hegyen hagyott emberi széklet ne kerülhessen bele a gleccserpatakokba. Ezen kívül azt tanácsoljuk, hogy műanyagdobozok és üvegek helyett olyan újrahasznosítható fémdobozokat vigyenek magukkal, amelyek könnyebben összepréselhetőek és így egyszerűbben lehozhatóak a hegyről. Örülünk a nepáli kormány rendeletének, és a kezdeményezés komolyságáról tanúskodik, hogy alapos, több szintes ellenőrzést ígérnek a hatóságok, így bízunk benne, hogy senki nem fog tudni kibújni a kötelezettség alól ? mondta Dawa Sherpa, a SPAR Everest Expedíció szervezésében is közreműködő nepáli Asian Trekking Agency munkatársa.

A SPAR Everest Expedíció április 6-án indult Ferihegyről és várhatóan május végén ér véget, amelynek keretében Klein Dávid hegymászó megkísérli oxigénpalack nélkül megmászni a világ legmagasabb hegyét. A Mount Everest 8848 méteres csúcsának ? a legfrissebb statisztika szerint ? eddig csaknem 5000 megmászását tartják számon. A Himalája-turizmus olyan méreteket öltött az utóbbi évtizedben, hogy az már káros a környezetre. Ezért szinte már mozgalommá vált az oxigénpalack nélküli csúcselérés, vagyis tisztán, saját erőből feljutni a világ tetejére. A SPAR Everest Expedíció honlapján bárki figyelemmel kísérheti Klein Dávid előrejutását a Mount Everesten, illetve exkluzív információkat tudhat meg az expedícióról, a hegymászásról, az érintett országokról, valamint a Himalájáról. A SPAR Hegymánia matricagyűjtő albuma, amelyben Dávid tanácsai és fotói is szerepelnek, a hegyvidék élővilágát mutatja be, erről a Hegymánia.hu weboldalon lehet tájékozódni.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Vasárnap már csúcstámadás? | ZETApress

Szóljon hozzá!