ZETApress

hírportál

Verespataki aranybánya – képtelenség

Hegyi Gyula magyar szocialista és más EP-képviselők korábbi kezdeményezésére az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága május 4-én, csütörtök délután Brüsszelben meghallgatta Sulfina Barbu román környezetvédelmi miniszter asszonyt.

Az EP magyar szocialista képviselője a miniszterhez intézett kérdésében emlékeztette a miniszter asszonyt arra, hogy Tariceanu román miniszterelnök a közelmúltban úgy nyilatkozott, a verespataki aranybányát mindenképp meg fogják nyitni. Szakértők szerint az új beruházás negyvenszer akkora lenne, mint a 2000-es tiszai ciánszennyezést okozó nagybányai, ráadásul ugyanazt a hatalmas környezeti kockázatot jelentő ciános technológiát alkalmaznák.

A bizottság többi – svéd, angol és francia – tagjai is a beruházás képtelenségét hangsúlyozták.

– “Nem felejtettük el a korábbi Tisza-szennyezést, és nem szeretnénk hasonlót látni a jövőben” -, mondta John Bowis brit konzervatív képviselő.

A miniszter asszony nem adott egyértelmű választ a Verespatakkal kapcsolatos kérdésekre. Azt hangsúlyozta, hogy a beruházás környezeti hatásait jelenleg szakértők vizsgálják.

Hegyi Gyula ugyanazon a napon román környezetvédőkkel is találkozott Brüsszelben, akik elmondták, hogy a romániai zöld szervezetek is ellenzik a verespataki szörny-beruházást.

Szóljon hozzá!