ZETApress

hírportál

Kedden találkoznak a visegrádi négyek kormányfői

A visegrádi együttműködés létrejöttének 15-ik évfordulóján Visegrádon találkoznak október 10-én a Négyek miniszterelnökei: Gyurcsány Ferenc magyar, Mirek Topolánek cseh, Jaroslaw Kaczynski lengyel és Robert Fico szlovák kormányfő, tudtuk meg a kormányszóvivő asszonytól.

Az eseményen Pozsony hivatalosan átveszi Budapesttől a V4 soros elnökséget. A találkozó tervezett napirendjén szerepelnek egyebek mellett a magyar elnökség eredményei, a V4 jövőjével kapcsolatos elképzelések, a schengeni övezethez való csatlakozás ügye, valamint az uniós tagsághoz kötődő egyéb időszerű kérdések.

A találkozón egyetértésüket adják a kormányfők arra, hogy a Nemzetközi Visegrádi Alap évi költségvetését 2007-től az eddigi évi 3,2 millió euróról ötmillióra növeljék. Az alap a közép-európai modernizációs törekvésekhez, különösen a versenyképesség növelését szolgáló kutatási-fejlesztés projektekhez, valamint oktatási és kulturális programokhoz nyújt támogatást, pályázatok útján. A csúcsértekezleten a miniszterelnökök közös nyilatkozatot fogadnak el.

A 15-ik évforduló alkalmából az együttműködés első másfél évtizedének eredményeit összegző kötet jelenik meg, amelyhez a részes országok kiemelkedő politikai személyiségei ? miniszterelnökök, külügyminiszterek ? és politológusai, külpolitikai szakértői készítettek cikkeket. Úgyszintén az október 10-i csúcstalálkozó kínál alkalmat az együttműködés megújult ? immár a nemzeti nyelveken is megjelenő ? honlapjának hivatalos elindítására.

Szóljon hozzá!