ZETApress

hírportál

Külgazdasági együttműködés

Bába IvánA nemzetközi piacokon való részvételt erősíti a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Külügyminisztérium (KÜM) együttműködése. Az MNV Zrt. az elmúlt évben több mint tíz, tevékenységi köréhez hasonló feladatokat ellátó, szervezettel kötött együttműködési megállapodást ? tudatta Medve Anita.

A feladatellátás magas szintű biztosítása, valamint az állami tulajdonban lévő vállalatok nemzetközi piacokon való megjelenésének, a versenyképes gazdasági környezet kialakításának érdekében a társaság ma délelőtt együttműködési megállapodást kötött a Külügyminisztériummal. Az együttműködés célja, hogy a Külügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tevékenységének összekapcsolásával a többségi vagy a kizárólagosan állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok számára lehetőség nyíljon a nemzetközi piacokon való megjelenésre.

A megállapodás értelmében a KÜM segítséget nyújt a társaságoknak a piaci viszonyok felkutatásában, továbbá a konkrét kereskedelmi elképzeléseket támogató tanácsadással segíti a vállalatokat a nemzetközi piacokon való sikerek elősegítése érdekében. A minisztérium vállalja továbbá, hogy támogatja a társaságok nemzetközi szervezetekbe történő tagfelvételét.

A KÜM és az MNV Zrt. a Magyarországról ki- és beutazó üzleti delegációkban való részvételi lehetőségekről kölcsönösen tájékoztatja egymást. A minisztérium megkeresése esetén az MNV Zrt. javaslatot tesz és adatot szolgáltat az egyes célországokba kiutazó kormányzati képviselők tárgyalási témáihoz. Kölcsönösen egyeztetnek továbbá a Magyar Állam tulajdonában és a KÜM vagyonkezelésében álló, kihasználatlan, esetlegesen befektetésre alkalmas belföldi és külföldi ingatlanokról.

A Bába Iván, a KÜM közigazgatási államtitkára és Márton Péter, az MNV Zrt. vezérigazgatója által jegyzett együttműködés kiterjed a külpiacokon való részvétel tárgyában készített jogszabálytervezetek véleményezésére is. A felek jogszabályalkotás vagy jogszabály módosítás szükségessége esetén közös kezdeményezéssel fordulhatnak a jogalkotó felé.

A megállapodás ugyanakkor rendelkezik a szervezetek szakértői tevékenységének összekapcsolásáról és munkájuk kölcsönös támogatásáról is. A felek vállalják, hogy kölcsönös információcserét biztosítanak kiadványaikról, szakmai rendezvényeikről. A feladatellátás kölcsönös elősegítése érdekében megismerik egymás tevékenységét, az MNV Zrt. továbbá a KÜM tevékenységét megismerteti a közvetlen tulajdonosi joggyakorlása alatt álló, többségi vagy kizárólagos állami tulajdonú gazdasági társaságokkal.

Szóljon hozzá!