ZETApress

hírportál

YouthSpark a Varázshegyben

Harmincmilliós siker az új állatkerti örökbefogadási program. A Microsoft YouthSpark programja újabb támogatással segíti az Állatkertet ? tudtuk meg a Varázshegyben a délelőtti sajtótájékoztatón. Egyéves születésnapját ünnepli a tavaly bemutatott kezdeményezés, amelynek célja, hogy a technológia segítségével, tudásátadással az eddiginél jobb lehetőségekhez, a mindennapi életben való boldoguláshoz segítse a fiatalokat.

Újabb adomány az állatkertnek

2012 novemberében a YouthSpark program segítségével újult meg a Varázshegy, amelybe többek között fiataloknak szóló játékos alkalmazások költöztek be, hogy az ifjabb generációk játékos formában ismerkedhessenek meg a biológiával. A népszerű alkalmazásoknak is köszönhetően a Varázshegy nemrégiben már egymilliomodik látogatóját köszönthette. Idén a Microsoft tízezer dollárt adományoz az Alapítvány a Budapesti Állatkertért-nek, amelyet az informatikai háttere korszerűsítésére fordít. A pedagógusoknak, diákoknak és egyéb civileknek szóló hasznos állatkerti anyagok ezentúl a felhőalapú rendszer segítségével bárhonnan elérhetők lesznek, ahol van internet.

Örökbefogadás a Fővárosi Állatkertben

Az adatbázisával együtt teljes mértékben a felhőbe költözött Fogadj örökbe alkalmazás segítségével a látogatók némi díj ellenében örökbe fogadhatják az általuk választott állatot, így támogatva a Fővárosi Állatkertet. Mivel az alkalmazás okos-telefonon, táblagépen és számítógépen is elérhető, megnőtt az érdeklődés az örökbefogadás iránt: az elmúlt egy évben összesen 2774 örökbefogadás történt, 29 millió 803 ezer 997 forint összértékben.

Tengerkékítő

A következő év sikervárományos alkalmazását is bemutatta a Microsoft és az állatkert, a magyarul és angolul egyaránt elérhető Tengerkékítőt. Az alkalmazást a 2000-ben végrehajtott, óriási “pingvin-olajmentesítő” akció inspirálta, amely jelenleg is a világ legnagyobb, önkéntesek által kivitelezett mentőakciójának számít. 2000. június 23-án süllyedt el a Brazíliából Kínába tartó, Treasure nevű hajó. A katasztrófa következtében 1300 tonna olaj folyt a tengerbe, ami körülbelül 75 ezer pingvin lakóhelyét szennyezte be. Az eset óriási visszhangot kapott, és a világ minden tájáról siettek önkéntesek a helyszínre. Összesen 12 ezer-ötszáz segítő gyűlt össze, akik három hónapos kemény munkával, egyesével megtisztították az olajjal szennyeződött pingvineket, meggyógyították a beteg állatokat, és visszaengedték a madarakat a saját, addigra rendbe hozott lakóhelyükre.

Az alkalmazásban egy erősen szennyezett tengerpartot kell megtisztítaniuk a játékosoknak: el kell takarítaniuk a szétszórt szemetet, meg kell szüntetniük a légszennyezést, illetve el kell tüntetniük a tengerben úszó olajat. Minden egyes szennyeződés eltávolítása után információk jelennek meg azzal kapcsolatban, hogy az adott dolog milyen módon károsítja a tengert és az élővilágot. A teljes játék néhány percet vesz igénybe, és a végére a tengerpart teljesen megtisztul, a látogatók pedig értékes információkkal gazdagodnak, amit remélhetőleg hasznosítanak a későbbiekben, és megpróbálnak jobban odafigyelni a környezetükre.

A Tengerkékítő alkalmazás és a tízezer dolláros támogatás átadásáról szóló eseményen két, az Állatkertet rendszeresen látogató híresség is megjelent: Kammerer Zoltán, háromszoros olimpiai- és háromszoros világbajnok kajakozó, valamint Novák Péter, énekes, műsorvezető. ? A technológia manapság elengedhetetlen segédeszköz, ha meg akarjuk szólítani a fiatalokat. Ifjabb családtagjaim és edzőtársaim példájából jól tudom, hogy a fiatalabb generációk érdeklődését sokkal könnyebb felkelteni bármilyen téma iránt, ha az valamilyen módon kapcsolódik a legtrendibb eszközökhöz, például okos-telefonokhoz vagy táblagépekhez. Bízom benne, hogy az állatkert és a Microsoft együtt képes lesz arra, hogy ezen alkalmazások segítségével hasznos tudást adjon át a tiniknek ? mondta Kamera.

A YouthSpark programmal célunk, hogy jobb lehetőségekhez juttassuk a fiatalokat. Ma, a tudásalapú gazdaság korában ehhez az szükséges, hogy a technológia segítségével lehetővé tegyük számukra azt, hogy a boldogulásukhoz szükséges tudást minél könnyebben és hatékonyabban szerezhessék meg és sajátíthassák el ? tette hozzá Szilágyi Bernadette, a Microsoft Magyarország YouthSpark programjának menedzsere.

Szóljon hozzá!