ZETApress

hírportál

Üres lesz a pápai trón

A pápa február 28-án lemond tisztségéről ? jelentette be maga XVI. Benedek ma délelőtt latin nyelven a Vatikánban. Lemondásának bejelentését követően azonnal sajtótájékoztatót hívott össze a szentszéki szóvivő. ? Mindannyiunkat meglepett, a konzisztóriumon részt vevő bíborosok sem ismerték a pápa szándékát ? hangoztatta Federico Lombardi.

A vatikáni szentszéki sajtótermet elözönlötték az újságírók. Lombardi szóvivő Angelo Sodano bíborosnak, volt szentszéki államtitkárnak, a bíborosi kollégium vezetőjének szavait idézte, aki derült égből villámcsapásnak nevezte XVI. Benedek bejelentését. Lombardi hangoztatta, hogy értesülései szerint nem hirtelen hozott döntésről van szó. Kizárta, hogy a pápabetegség, vagy depresszió miatt távozna tisztségéből. Döntésében nem befolyásolta az sem, hogy különböző botrányok rázták meg az egyházat.

A pápa úgy érezte, nincsen egyensúly ereje és feladata között. XVI. Benedek február 28-án este nyolc óráig végzi tevékenységét funkciói teljes betöltésével. Utána Szent Péter trónja megüresedik ? mondta Lombardi. Elmondta, nem tudja, a pápa miért ezt az időpontot választotta? Bejelentette továbbá, hogy XVI. Benedek február 28-tól a Róma közeli Castelgandolfo rezidenciájára költözik át. Később a Vatikánban fog élni, a pápai állam falai között klauzúrában élő nővérek kolostorában.

Lombardi szerint a Vatikán szándéka az, hogy minél előbb megtartsa a konklávét, amelyen a pápaválasztó bíborosok új pápát választanak. A konklávét XVI. Benedek lemondása után 15-20 nappal hívhatnák össze. ? Márciusra, így már húsvétra új pápa vezetheti az egyházat ? jelentette ki Lombardi hangsúlyozva, hogy XVI. Benedek nem vehet részt utódja megválasztásában, mivel ezt csak a 80 évnél fiatalabb bíborosok tehetik.

A pápaválasztás szabályait 2007 júniusában változtatták meg: korábban elegendő volt az egyszerű többség, de innentől kezdve a konklávé részvevői legalább kétharmadának támogatása szükséges az új egyházfő megválasztásához. 2005. áprilisban, II. János Pál halálát követően Jozeph Alois Ratzinger német bíborost (XVI. Benedeket) rekordgyorsasággal, 26 óra alatt választották meg. Hazánkból akkor is és most Erdő Péter bíboros választhat és választható!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Benedek felemelkedése | ZETApress

Szóljon hozzá!