ZETApress

hírportál

Benedek felemelkedése

Tegnap óta üres a pápai trón. A 2005. április 19-én megválasztott XVI. Benedek pápa február 11-én február 28-i dátummal lemondott, s tegnap este 8 órakor helikopterrel elhagyta a Szent Péter teret. A légijármű felemelkedésekor megszólaltak a harangok.

Az új egyházfő megválasztására 115 bíboros jogosult. Köztük van egyetlen magyarként Erdő Péter is. Az Esztergom-budapesti Főegyházmegye 60 éves érseke is esélyes a tisztségre. Már 2005-ben is többen emlegették várományosként, de akkor még túl fiatalnak tartották, s alig több mint kétéves bíborosi múlt állt mögötte. Azóta már hét év eltelt, s II. János Pál is mindössze 58 évesen ült 1978 őszén a pápai trónra.

Hétfőn tudjuk meg, mikor ül össze a pápaválasztó konklávé. Napi két titkos szavazást tartanak mindaddig, míg valamelyik jelölt kétharmados többségre tesz szert. Mivel már a március 24-i Virágvasárnapon szeretnének új pápát, a választást mielőbb megkezdik. Az új pápa megválasztásakor közli, milyen nevet választ. Bíborosunk hiába kapta a keresztségben a Péter nevet, ezen a néven nem lehetne pápa, mert Szent Péter utódai az első pápa iránti tiszteletből nem veszik fel a Péter nevet. Megválasztásakor új érsek kerülne az Esztergom-budapesti Főegyházmegye élére is, mert Rómából ezt a tisztséget nem tudná a pápaival együtt ellátni. Nem csak egyházfő lenne akkor, de államfő és első számú vatikáni állampolgár is az alig több mint nyolcszáz lakosú városállamban.

2 hozzászólás

  1. Megvan az új pápa! Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost választotta meg a konklávé a római katolikus egyház új vezetőjének – jelentette be Jean-Louis Tauran, a korelnök protodiakónus bíboros szerda este a Szent Péter-bazilika erkélyéről röviddel este nyolc óra után. A 266. pápa a Ferenc nevet választotta, így I. Ferenc néven foglalja el – első latin-amerikaiként – Szent Péter trónját. Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires 76 éves jezsuita érseke. Szinte az egész karrierjét a hazájában, Argentínában töltötte. Állítólag ez a szerényen a háttérbe húzódó, alázatos bíboros kapta a második legtöbb szavazatot 2005-ben, XVI. Benedek megválasztásakor. Bergoglio javára írják az argentin katolikus egyház megújítását, amely az egyik leginkább konzervatív volt Latin-Amerikában.