ZETApress

hírportál

Szerződtünk az Unióval

Április elején az Európai Unió Safer Internet Plus programja magyarországi megvalósítására létrejött konzorcium, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület (NGYSZ), a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, a Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ), és a Puskás Tivadar Közalapítvány CERT-Hungary Központja aláírta két évre szóló szerződését az Európai Bizottsággal a ma délelőtti sajtótájékoztatón.

A Safer Internet Program célja az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban, az internet és az új online technológiák használatának ? különösen a gyermekek számára való ? biztonságosabbá tétele, és a jogellenes, valamint az internethasználó által nem igényelt tartalom elleni küzdelem hatékonyságának biztosítása. A program szorgalmazza az önszabályozás alkalmazását és támogatja a biztonságosabb internet tudatosító központjainak európai hálózatát.

Az Európai Bizottság 1999-ben indította el Safer Internet akciótervét, melyet ? a hosszútávú fenntarthatóság érdekében ? folytatólagosan követett a 2004-ben elindított Safer Internet Plus program. Ezen belül a következő nagyobb csoportokra osztható fel a teljes tevékenység.

Forródrótok (hotline) az illegális és káros tartalom elleni küzdelemért, segélyvonal gyerekeknek (helpline) a károsultak segítésére; tudatosság növelése a felhasználók körében, awareness centre-ek közreműködésével; kéretlen és káros tartalmak elleni küzdelem (szűrőrendszerekkel, információ-cserével, gyermekvédelmi intézkedésekkel, szorosabb rendőrségi/bűnüldözői együttműködéssel) és biztonságosabb környezet népszerűsítése (hangsúly az önszabályozáson). A magyarországi konzorcium úgynevezett Combined Node-ként adott be és nyert el pályázatot, melynek során áprilistól két éven át a fenti tevékenységek mindegyikét lefedi.

Szóljon hozzá!