ZETApress

hírportál

Rangos esemény a vívó sportdiplomáciában

Budapesten tanácskoznak a Nemzetközi Vívó Szövetség legmagasabb szintű vezetői. A Nemzetközi Vívó Szövetség 21 tagú Végrehajtó Bizottsága (FIE COMEX) immáron második alkalommal tartja hazánkban testületi ülését, amelynek díszvendége Alisher Usmanov, a FIE elnöke, a házigazda Erős János, a Magyar Vívó Szövetség elnöke. Az elnökök találkozóján többek között szóba kerül a 2011. évi felnőtt világbajnokság rendezési helyszíneként Budapest is, amelyről novemberben, Palermóban dönt a FIE Kongresszusa.

A tekintélyes nemzetközi testület ülésének 1993. után most másodszor ad otthont Budapest. A tanácskozáson részt vesz Kamuti Jenő, az Európai Vívó Szövetség elnöke is. Az elnökök találkozójának egyik jelentős témája a 2011. évi felnőtt világbajnokság, amelyre Kína, Olaszország és Bulgária mellett Budapest is jó eséllyel pályázik ? tudatta az MFB Zrt. Sajtóirodája.

A szakmai megbeszélésen bemutatásra kerül a magyarországi program és a versenyhelyszín, amely nem csupán a világbajnokság kiváló megrendezését biztosítja, hanem új lendületet adhat a hazai és a nemzetközi vívás aktív versenyzőinek és az utánpótlást biztosító fiataloknak is. A Magyar Vívó Szövetség fennállásának 95. esztendejét már két sikeres nemzetközi verseny megrendezésével ünnepelte Debrecenben és Balatonfüreden.

A sportág vezetése, szakmai irányítói, éremszerzői és küzdői, szurkolói és szimpatizánsai remélik, hogy a FIE novemberi kongresszusának számunkra kedvező döntése a 95 éves magyar vívósport újabb nemzetközi elismerése lehet ? véli Erős János, az MFB Zrt. vezérigazgatója, aki a hazai szövetség elnöke.

A Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE)

A FIE legfelső döntéshozó testülete ? a kongresszusok közötti időszakban ? a 21 tagú Végrehajtó Bizottság (COMEX). Alisher Usmanov elnök mellett három alelnök, egy főtitkár, és egy kincstárnok, valamint tíz tag és öt konföderációs elnök alkotja a COMEX-et. A jelenlegi vezetőket és tagokat a FIE 2008. decemberi kongresszusa választotta meg Párizsban. A FIE-nek jelenleg 136 ország a tagja. A FIE COMEX-nek tizenegy európai, négy ázsiai, három amerikai, két afrikai, és egy ausztrál képviselője van.

Az 1913-ban megalakult FIE kilenc alapító tagja között volt a magyar vívó sport két képviselője is. A FIE Kardbizottságának elnöke 1914-ben a Magyar Vívó Szövetség akkori ügyvezető elnöke és az elfogadott kardszabályzat javaslatának összeállítója Nagy Béla volt.

A magyar vívósport ma is a legsikeresebb magyar olimpiai sportág: 82 éremmel, 591 olimpiai ponttal. A FIE-vel való kapcsolatfelvétel a magyar vívóószövetség új vezetőségének remek lehetőséget ad arra, hogy a bemutatkozás során ismertethesse céljait: a sportág versenyzői létszámának és bázisainak, valamint a foglalkoztatottak létszámának jelentős növelését, a sikeres olimpiai szereplést Londonban, és hazai rendezésű kontinens- és világversenyekkel növelni a sportág hazai és nemzetközi népszerűségét, elismertségét.

A 2011. évi felnőtt világbajnokság rendezési jogának elnyerése nem csupán a hazai vívósport érdeke. A Magyar Vívó Szövetség vezetése úgy látja, hogy a vébé rendezése lendületet ad a sportág fejlődésének, a sportág műveléséhez szükséges infrastruktúra a fejlesztéséhez, a szakemberképzéshez, és nem utolsó sorban szélesíti azt a társadalmi bázist, amely segíti az önkéntesek bekapcsolódását. A sportág már megkapta a vébé szervezésében érintett intézmények elvi támogatását, így az elnökök találkozóján már ezzel a munícióval vezethetik elő a magyar rendezési jog elnyerésének kérdését, és a budapesti helyszín előnyeit.

Szóljon hozzá!