ZETApress

hírportál

JCI Európa Konferencia

A Fiatal Üzletemberek Világszervezete Budapesten rendezi meg éves Európa Konferenciáját, melyre ötven országból 2500 fiatal üzletembert várnak június 10-14 között. A Fiatal Üzletemberek Világszervezete (Junior Chamber International, JCI) a világ legnagyobb nonprofit vezetői-készségfejlesztő szervezete, melyet 1915-ben alapítottak az Egyesült Államokban. Mára 115 országban mintegy negyedmillió tag csatlakozott hozzá.

A közel ötezer helyi szervezetben négy fő területen szerveznek előadásokat, szemináriumokat, tréningeket és projekteket helyi és nemzetközi szinten egyaránt: vállalkozókészség, vezetőképzés, menedzsment készségek fejlesztése, trénerképzés. A szervezet állandó képviselettel rendelkezik az ENSZ-ben és az Európa Tanácsban. Az elmúlt csaknem száz évben a JCI tagjai közül került ki a világ több vezető közéleti személyisége: Kennedy, Johnson, Nixon, Ford és Clinton korábbi amerikai elnökök, Kofi Annan volt ENSZ főtitkár, Jacques Chirac volt francia elnök és Aszó Taró, Japán jelenlegi miniszterelnöke.

A JCI magyarországi szervezete 1989. őszén alakult meg, jelenleg hat városban kétszáz tagja van. A most zajló konferencia Magyarország eddigi legnagyobb üzleti rendezvénye. A sikeres magyar pályázatot többek között Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Turizmus Zrt. is támogatja. A konferencia során a résztvevők legalább 10-12 ezer vendégéjszakát töltenek a fővárosban, ami az elő- és utótúrákkal együtt országosan meghaladhatja a 13 ezer vendégéjszakát is. Az ország számára a gazdasági előnyök mellett természetesen nem elhanyagolható a 2500 résztvevőn keresztül megvalósítható országimázs-építés jelentősége sem.

Méltatlan viselkedés a SYMA Csarnoknál

A konferencia tegnap este 6 órai megnyitóján a hagyományos ország-bemutatkozó felvonulás és a nyitóbeszédek sorában Horváth Csaba főpolgármester-helyettes is köszöntötte a résztvevőket. Mivel a támogatók között is szerepelt a Főpolgármesteri Hivatal, különösen furcsa volt, ahogy a bejáratnál Horváth Csabát fogadták.

Az őrök nem engedték be karszalag nélkül, a szalagozó hölgy viszont felsőbb utasítás híján nem merte az akkreditáló karszalagot kiadni. Össze-visszatelefonált, miközben az őrök azt kérdezgették a bejáratnál várakozó főpolgármester-helyettestől, hogy ki is ő valójában, hogy hívják és minek jött oda? Amikor sokadszorra is elmondtuk, hogy neki kell megnyitni a rendezvényt, atyáskodva elmondták, hogy egyet se búsuljon, megnyitják azt nélküle is!

Amikor végre a karszalagot megkapta, a hölgy még felhívta a figyelmét, hogy ezzel csak fél 8-ig tartózkodhat benn. Azért csak addig ? de ezt már mi tesszük hozzá ?, mert akkor kezdődött a fogadás. Csak nem attól féltek, hogy a 2500 vendég elől eleszi a vacsorát? Azt hiszem, ez a viselkedés nem méltó egy világtalálkozó rendezőihez még akkor sem, ha nem egy külföldi vendéggel, hanem honfitársunkkal szemben történik.

S hogy még szebb legyen a történet, félórával később négy-öt tudósítót csak bemondásra, mindenféle igazolvány nélkül engedtek be az ajtónállók. Nekik még karszalag se kellett, s azt sem mondák nekik, hogy fél 8-kor távozniuk kell. A vacsoránál egyébként sem ellenőriztek már senkit, mindenki jóllakott, aki az épületben volt. Folyt a bor, a sör, az üdítők, s az unikum.

A konferencia szakmai részében előadásokon és személyiségfejlesztő valamint üzleti jellegű tréningeken vehetnek részt az érdeklődők, emellett a programnak része egy folyamatosan működő üzleti expo is. A rendezvény központi helyszíne a Corinthia Grand Hotel Royal, kiemelt témái az innováció, a társadalmi felelősségvállalás (CSR) és a piacgazdaság. Az előadók között találjuk Rubik Ernő és Losonczi Áron EU innovációs nagyköveteket, valamint videó-üzenet formájában Soros György, a világ egyik legismertebb magyar származású pénzügyi szakembere is tart előadást.

A CSR területén partnerünk a KPMG és a Fenntartható Fejlődésért Üzleti Tanács. A magyar JCI nem csak az eddigi legnagyobb magyarországi üzleti konferenciát szeretné megrendezni, hanem a legzöldebbet is, ezért úgy döntöttek, hogy az országimázs-építés mellett lehetőségeikhez mérten a környezeti szempontokat is figyelembe veszik a két és félezer üzletember budapesti vendéglátásánál. Szakértők becslése szerint ugyanis a repülőutakat, a szállodai elhelyezést és a nyomtatott anyagokat is számításba véve a rendezvény több száz tonna szén-dioxiddal terheli majd meg a környezetet.

Bár a szén-dioxid terhelés számítása nem lehet teljesen pontos ? hiszen például a menetrend szerinti repülőgépek a résztvevők nélkül is felszállnának ?, a szervezők elhatározták, hogy a többletterhelést minden lehetséges eszközzel ellensúlyozni fogják. A kétéves szervezési folyamat során végig papírmentesen kommunikálnak a résztvevőkkel, a kiállítók standjait újrahasznosított kartonból készítik, a helyszínen szükséges információkat Bluetooth? technológia segítségével juttatják el közvetlenül a résztvevők telefonjára, emellett pedig összesen már több mint hétszáz fát és ezer bokrot ültettek el az ország több pontján.

Szóljon hozzá!