ZETApress

hírportál

Sikerünk a megállapodás

A sikeres EB és IMF megállapodás a hazánk iránti erősödő bizalom eredménye. A válságkezelő kormány ? korábbi vállalását teljesítve ? megalakulását követően haladéktalanul tárgyalásokat kezdeményezett az Európai Bizottsággal valamint a Nemzetközi Valutaalappal a nemzetközi válság magyarországi hatásait enyhítő programról.

A két szervezet egyetért a kormány válságkezelő, egyensúlyjavító és növekedésösztönző intézkedéseivel, határozottan támogatja a megkezdett és tervezett strukturális lépéseket. A tárgyalások során sikerült megállapodni a hiánycél Magyarország számára előnyösebb módosításáról, amire a korábban vártnál nagyobb gazdasági visszaesés miatt kerül most sor. Ennek hatására nagyobb mozgástérrel, nagyobb eséllyel tudjuk kezelni a válságot. Így a már megtett és bejelentett intézkedéseken kívül várhatóan nem kell jelentős kiadáscsökkentést végrehajtani, ezzel javítjuk a növekedési kilátásokat.

Európában és a világban kezd újból megerősödni a bizalom Magyarország iránt. Ezt jelzi, hogy az IMF és az Unió garanciát lát a válságkezelő program következetes és határozott megvalósítására. A szervezetek egyetértenek a magyar kormánnyal és a Magyar Nemzeti Bankkal a hiánycél módosításában is, és a korrekció után is biztosítottnak látják a költségvetési hiány féken tartását. A nemzetközi gazdasági helyzethez igazodó, de továbbra is kordában tartott hiánycél mellett nagyobb mozgástérrel, kevesebb áldozattal folytathatjuk a válságkezelést.

A mostani megállapodás mutatja, a határozott válságkezelő intézkedéseknek megvan a haszna és értelme. Ahogyan erősödik a bizalom irántunk, úgy enyhülhet a nyomás Magyarországon, és nagyobb eséllyel lehet kezelni a válságot, megvédeni a magyar családokat, munkahelyeket és vállalkozásokat ? vallja Bajnai Gordon miniszterelnök.

Szóljon hozzá!