ZETApress

hírportál

Öt plusz öt év környezetvédelem

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter és Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő délelőtt az MSZP székházában sajtótájékoztatót tartott, melyen beszámoltak az Európai Parlamentben 2004 és 2009 között a környezetvédelemben elért eredményekről és a 2009-2014 évi tervekről. Eredményként könyvelték el, hogy megmaradt hazánkban a MON810 moratórium és Hegyi Gyula jelentése megszigorítja a GMO-k (genetikailag módosított szervezetek) engedélyezését. A következő ciklusban el kell érni, hogy minden ország maga dönthessen, akar-e GMO-t a területén.

Kifejtették, hogy a klímaváltozás elleni harcban a szocialistákat az az alapelv vezérelte, hogy a környezeti és szociális értékeket össze kell kapcsolni. Elértük, hogy hazánk kompenzációt kapott az ipar összeomlása miatti kibocsátás csökkentésért. Hegyi Gyula és Olajos Péter sikeres módosító javaslata alapján a távfűtés ingyen kvótát kap az ETS-ben, mentesül a ?klímaadó? alól. További célkitűzés, hogy a klímakereskedelemben kihasználjuk az előnyeinket, komoly uniós támogatást szerezzünk a távfűtő rendszerek korszerűsítésére.

A magyar képviselők eredményes harcot folytattak a rákkeltő anyagok ellen: megszületett a szigorú vegyianyag-szabályozás, a REACH, harmincezer vegyi anyag újraszabályozása. Ésszerű kompromisszum alakult ki a mezőgazdaság és egészségvédelem között a növényvédőszer-jogszabályokban. Elhangzott, hogy még megoldandó feladat az élelmiszerbiztonság javítása, kemény uniós jogszabályokkal és ellenőrzéssel távol kell tartani a szennyezett, rákkeltő és más módon veszélyes élelmiszereket.

Sikeresen küzdöttek a magyar képviselők a verespataki ciános aranybánya beruházás ellen és folytatódik a harc a Szentgotthárdnál, a határnál tervezett szemétégető felépítése ellen. A Rába habzásának megállításában eredményes volt az együttműködés az osztrák kollegáknál. További feladatként jelölte meg Hegyi Gyula, hogy a Szigetköz vízellátásánál érvényesíteni a kell a víz keretirányelvet. Árvízvédelemnél biztosítani kell, hogy nélkülünk ne születhessen semmilyen döntés, ne végezzenek munkálatokat a felvizi szomszédos országokban.

Sikeresnek mondható ? fejtették ki a tájékoztatón ?, hogy szigorították az ipari engedélyezést azért, hogy csak a legjobb, környezetbarát technológiát lehessen Európába telepíteni. Hangsúlyozták viszont, hogy erősíteni kell a társadalmi kontrollt: a lakosokat tájékoztatni kell arról, hogy milyen üzem települ melléjük.

A 24 tagú magyar delegációból ketten foglalkoztak környezetvédelemmel: Hegyi Gyula (MSZP) ? aki a minap napirend előtt is beszélt Brüsszelben ?, és Olajos Péter (MDF), de ő nem indul újra. Elhangzott még, hogy közös magyar érdek, hogy legalább egy olyan magyar képviselő maradjon az Európai Parlamentben, aki csatlakozásunk óta folyamatosan az uniós környezetvédelemben dolgozik ? tudatta Földeák Iván, az EP-képviselő sajtótitkára.

A kormányfő távolból is a Chartával menetel

Magyarország nem lehet olyan ország, amelyben elhatalmasodik a mindennapi erőszak és félelemkeltés. Nem lehet olyan ország, ahol erény, vagy akárcsak bocsánatos bűn a rasszizmus, az antiszemitizmus, vagy bármely csoport kirekesztése a társadalomból. Kormányom szigorúan fellép mindenféle erőszak és kirekesztés ellen. Ezért tartom fontosnak, hogy csatlakozzam a Magyar Demokratikus Charta és a Roma Polgárjogi Mozgalom szombati demonstrációjához. Hivatalos külföldi programom miatt személyesen nem lehetek jelen a rendezvényen, de ezúton is támogatásomról biztosítom az erőszak ellen, a békésebb Magyarországért fellépő személyeket és szervezeteket ? nyilatkozta Bajnai Gordon.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Tudósok a GMO-ról

Szóljon hozzá!