ZETApress

hírportál

Zsidó ünnep a Vígszínházban

Izrael Állam Nagykövetsége tegnap este kulturális gálaműsort és fogadást adott Izrael függetlenségének 61. évfordulója, valamint a Magyarország és Izrael közötti diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 20. évfordulója alkalmából.

Az első felvonásban a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Budapest Klezmer Band és a Győri Balett közös produkcióval kápráztatta el a nagyérdeműt. Egy öt éve koreografált balettet adtak elő a győri táncosok, mely a zsidó emberek hétköznapjait mutatta be mintegy negyven percben. Mint Jávori Ferenc ?Band(a)vezértől? megtudtam, a közös gyakorlásra kevés idejük maradt a ?Lisztesekkel? és a táncosokkal, mivel a Klezmer Band délután 2-kor érkezett haza egy kanadai turnéról.

A második felvonás jóval hosszabbra sikeredett. Az izraeli Sheketak együttes hatvanperces előadásában a ritmus, a tánc, az élő zene, az animáció és rengeteg humor keveredett. Az előadást keretbe foglalták az üdvözlőbeszédek: Az est elején az izraeli nagykövetasszony, míg a végén a madridi konferenciáról ideérkező külügyminiszterünk beszélt.

Balázs Péter kiemelte, hogy a szólásszabadság ürügyén senki sem folytathat gyűlöletbeszédet egyes nemzetek, népcsoportok ellen. Szavait nagy taps kísérte, bár a nézőtéren helyet foglaló meghívottak között jobbára baloldali politikusok ültek. A jobboldaliak közül csak Tarlós István önkormányzati és Balog Zoltán országgyűlési Fideszes képviselőt fedeztem fel, de ezt bizonyára az én ?szűklátókörűségem? okozta.

Szóljon hozzá!