ZETApress

hírportál

Együttműködik Szeged Nagyváraddal

Szabó Gábor professzor, a Szegedi Tudományegyetem rektora Véha Antal professzorral, az SZTE Mérnöki Kar dékánjával közösen május 6-7-én látogatást tett a Nagyváradi Egyetemen ? tudatta az egyetem Sajtóosztálya.

Cornel Antal professzor, a Nagyváradi Egyetem rektora mutatta be az egyetemet. A tárgyaló felek áttekintették a két egyetem közötti együttműködési lehetőségeket, különös tekintettel a hallgatók és oktatók cseréjére, valamint közös kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatok benyújtására. A rektorok kifejezték azon szándékukat, hogy együttműködési megállapodást írnak alá Szegeden a Szegedi Tudományegyetem Napja alkalmából.

Szabó Gábor és Véha Antal egyúttal tárgyalásokat folytatott Vasile Bara professzor úrral, a Nagyváradi Egyetem Környezetvédelmi Karának dékánjával, valamint Daróczi Károly doktorral, a kar nemzetközi kapcsolatok referensével. A felek megállapodtak abban, hogy évente kétszer váltott helyszíneken workshopokat és tudományos szimpóziumokat rendeznek az érintett karokon folyó kutatói és tudományos munkák témakörében. Az első workshop Szegeden az élelmiszerbiztonság témájában kerül megrendezésre.

A kormányfő találkozott a külképviseletek vezetőivel

Bajnai Gordon miniszterelnök délután találkozott a Magyarországra akkreditált nagykövetségek vezetőivel. A kormányfő mintegy harminc perces expozéjában helyzetértékelést adott a Magyarország előtt álló feladatokról, a kormány válságkezelő programjáról, az ország nemzetközi kapcsolatainak súlyponti elemeiről, a szomszédságpolitikáról és a határon túli magyarokkal kapcsolatos kérdésekről. A miniszterelnök beszédében kitért ötéves uniós tagságunk sikereire, az uniós források felhasználásában elért eredményekre.

Bajnai Gordon miniszterelnök a nemzetközi diplomáciai küldöttek előtt felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyeket Magyarország eddig tett a globális pénzügyi- és gazdasági válság kezelése érdekében. Ismertette kormánya válságkezelő tervének négy fő pillérét: a terv világos célokat jelöl ki és átfogó, határozott intézkedéseket tartalmaz a rövid távú válságkezelésre, a költségvetési egyensúly hosszú távú javítására, a növekedés fenntartható ösztönzésére és a bizalom tartós helyreállítására.

A miniszterelnök tájékoztatta a nagyköveteket az adó- és járulékrendszert érintő lépésekről, de beszámolt a programban szereplő egyéb intézkedésekhez kapcsolódó feladatokról és vállalásokról is. Bajnai Gordon kitért azokra a halaszthatatlan változtatásokra is, amelyeket a kormány tervez a régóta rosszul működő ellátórendszerekben, amelyek mindmáig gátjai voltak az ország tartós növekedésének.

A miniszterelnök beszélt hazánk szomszédpolitikájáról, az Unióban és a tágabban értelmezett térségben betöltött szerepéről is. Kiemelte, hogy kritikus jelentőségű az ország számára, hogy Magyarország és a térség iránt is elkezdett visszatérni a befektetők, a külföldi tőke bizalma. A kormányfő szerint, ha kitartóan, következetesen sikerül végrehajtani a kormány válságkezelő programját, az most ugyan rövid távon fájdalmat jelent sokaknak, viszont tartósan visszatérhet a bizalom, stabilizálódhat a forint, lejjebb mehetnek a kamatok, sok százezer devizahiteles család lélegezhet fel.

A miniszterelnök kijelentette, hogy aktív és hatékony kapcsolatot kíván ápolni a nagykövetekkel. Épp ezért a képviseletvezetők is folyamatos tájékoztatást kapnak azokról a válságkezelő, gazdaságélénkítő folyamatokról, amelyekbe a Bajnai-kormány belekezdett. A felszólalást követően a miniszterelnök válaszolt a nagykövetek válságkezeléssel, külpolitikával kapcsolatos kérdéseire ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!