ZETApress

hírportál

Szingapúri-magyar finanszírozás

A Szingapúri Tudományos, Technológiai és Kutatási Ügynökség (A*STAR) és a magyar Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) négy élettudományi kutatási projekt támogatásáról hozott döntést az elmúlt heti, második szingapúri-magyar szimpóziumon. A projektek szingapúri és magyar kutatók együttműködése révén valósulnak majd meg.

A nyertes projekteket az NKTH összesen 244 millió forinttal támogatja, s az A*STAR a szingapúri kutatók munkájához ugyanekkora összeggel járul hozzá. A győztes pályaműveket az első, 2008. márciusában tartott tanácskozást követően kiírt pályázatra beérkezett 23 projektjavaslat közül választották ki. A támogatott projektek a rákgyógyászat, az őssejt-kutatás, az agyvérzéses betegek rehabilitációja és az irányított gyógyszerbevitel területén célozzák meg új, a legmodernebb élettudományi technológiákon alapuló eredmények kutatását és hasznosítását.

Lim Chuan Poh, az A*STAR elnöke elmondta: ? Az NKTH és az A*STAR együttműködését megalapozó, közös projektek remekül példázzák a két ország között fennálló tudományos kapcsolatos kiválóságát. A döntés ugyancsak megerősíti kölcsönös elkötelezettségünket az érdemi tudományos együttműködések létrehozása mellett, annak érdekében, hogy egészségünk és életünk minőségén javíthassunk.

Csopaki Gyula, az NKTH elnöke hozzátette: ? Délkelet-Ázsia egy fontos terület, ahová ? tradicionális partnereink, mint például Japán, India vagy Kína ? szeretnénk kiterjeszteni kapcsolatainkat. Szingapúrban adottak a feltételek ahhoz, hogy közös kutatás-fejlesztési projekteket indíthassunk az itteni kutatókkal; a helyi kormányzat pedig elkötelezett annak érdekében, hogy az országot a világ egyik legfontosabb tudományos és technológiai központjává tegyék. ? A támogatott projektekről bővebb információ itt olvasható.

Szóljon hozzá!