ZETApress

hírportál

Belvárosi EU Utcafesztivál

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Budapesti Tájékoztatási Irodája immár negyedik alkalommal szervez utcafesztivált az Európa-nap alkalmából. Az Európai Unió idén ünnepli a Vasfüggöny leomlásának 20. évfordulóját, valamint a 2004-es EU-bővítés 5. évfordulóját, június 7-én pedig Európai parlamenti választás lesz ? mindez megjelenítésre kerül a fesztivál programjaiban is.

György Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője a jövő szombati EU Utcafesztivál színes, szórakoztató és informatív kavalkádjáról beszélt a jelen lévő újságíróknak a minapi sajtótájékoztatón. ? A 20 évvel ezelőtt kezdődő változások vezettek oda, hogy öt évvel ezelőtt Magyarország is az EU tagja lett; a csatlakozás óta eltelt időt jelzi az is, hogy idén újból európai parlamenti képviselőket választunk. Szeretnénk együtt megünnepelni, hogy szabadon élhetünk a határok nélküli Európában ? hangsúlyozta a képviseletvezető.

Európa ? határtalan szabadság szombaton

A május 9-én, az Erzsébet téren megrendezésre kerülő utcafesztiválon a Kaláka Együttes, a Karaván Familia, Lorán Barnabás humorista, az Open Stage/Székelylend társulat, a Zuboly, majd este a Pál Utcai Fiúk zenekar fellépése követi egymást. Az ünnepélyes megnyitó keretében Kovács László, az Európai Bizottság tagja mond beszédet. Emellett EU vetélkedőkkel, számos interaktív játékkal és játszóházakkal várjuk az érdeklődőket.

Munkába állt a Köz-Pont

Szalai Zoltán, az Európai Parlament Budapesti Tájékoztatási Irodájának vezetője az Európai Parlament központi választási kommunikációs kampányáról tájékoztatta a sajtó megjelent képviselőit. A Tájékoztatási Iroda ez alkalommal mutatta be azt a magyarul Köz-Pont, angolul Choice Box névre keresztelt, Deák Ferenc utcán elhelyezett, multimédiás eszközökkel felszerelt interaktív dobozt, amelynek segítségével az állampolgárok elmondhatják véleményüket az őket foglalkoztató kérdésekről. Az üzeneteket mindenki megtekintheti a Köz-Pont oldalán elhelyezett képernyőkön, valamint az Europarl TV-n és a YouTube-on.

A magyar Köz-Pont első üzenetét egy 20 éves diák, Jaksa Zsuzsanna küldte az Európai Parlamentnek, amelyet a fenti honlapon és Brüsszelben, az Európai Parlament és az Európai Bizottság előtti tereken található kivetítőkön is láthatnak majd a tagországok polgárai. Június 4-e és 7-e között 375 millió EU-polgár adhatja le voksát az európai parlamenti választásokon. Az eseményt első alkalommal előzi meg egy páneurópai tájékoztatási kampány, amelyben arra hívják fel a voksolók figyelmét, hogy a választás saját életükre is hatással van. További információk itt olvashatók.

Szóljon hozzá!