ZETApress

hírportál

Bajnai Juscsenkót fogadta

Bajnai Gordon miniszterelnök tegnap a Parlamentben fogadta a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Viktor Juscsenko ukrán elnököt. A találkozón a magyar kormányfő és az ukrán elnök véleményt cserélt a nemzetközi gazdasági válság hatásairól és áttekintették a két ország gazdasági kapcsolatainak fejlődését.

A megbeszélésen a felek kiemelték az energia beszerzésének és biztonságos tranzitjának fontosságát, szót ejtve az európai keretekben megvalósítható együttműködési lehetőségekről is. Bajnai Gordon megerősítette: Magyarország tapasztalatai átadásával a jövőben is kész támogatást nyújtani Ukrajna európai és transzatlanti integrációjának folyamatához.

A két ország kapcsolatairól szólva a magyar kormányfő az ukrán elnök támogatását kérte az ukrajnai magyar nyelvű oktatás és a vereckei magyar honfoglalási emlékmű kapcsán felmerült nehézségek megoldásához ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Sólyom meg Barkzait fogadta

Sólyom László köztársasági elnök hivatalában fogadta Mohammad Akbar Barakzait. Afganisztán Baghlan tartományának kormányzója Hamid Karzai afgán elnök üzenetét hozta a magyar államfőnek. Az üzenet értelmében Afganisztán továbbra is számít arra a segítségre, amelyet Magyarország a baghlani Tartományi Újjáépítési Csoportot vezetésében nyújt katonai, mezőgazdasági, oktatási és egészségügyi területen. Sólyom László biztosította vendégét, hogy hazánk ezután is kiemelt figyelmet fordít az afganisztáni fejlesztési együttműködésre ? tudatta az elnöki Sajtóiroda.

Életminőségben első Bécs

A Mercer tanácsadó cég idén is összeállított egy világranglistát az életminőség alapján. Az éllovasok: Bécs, Zürich és Genf. Az első tíz helyezett között található az öreg kontinens városaiból hét. A német és svájci városok tarolnak. London a nyolcadik helyen szerepel. A 2004-ben uniós taggá vált országok közül senki nem tartozik az első ötvenbe. A visegrádi országok között a legjobb helyezést Prága érte el 71. helyével. Budapest a 74., megelőzve a 85. Varsót és a 88. Pozsonyt ? tudtuk meg Szarvas Istvántól.

Szóljon hozzá!