ZETApress

hírportál

Intelligens fák Izraelben

Az izraeli fák már sms-t küldenek, ha locsolásra vágynak! Izraeli tudósok új szerkezetet fejlesztettek ki, mely képes arra, hogy amikor egy fa vízellátottsága alacsony, szöveges üzenetet, vagy e-mailt küldjön a termelőnek. Az új eszköz a fa belső elektromos vezetőképességét méri, és abból következtet annak esetleges vízigényére.

Az izraeli kutatók: Eran Raveh és Arieh Nádler, a Volcani Institute of Agriculture munkatársai már évek óta dolgoznak a találmányon, mely nemsokára forgalomba is kerülhet. A fejlesztők azt is közölték, hogy kaliforniai farmerek már érdeklődtek is az eszköz iránt ? tudtuk meg nagykövetségük Sajtóosztályától.

A két kutató rájött, hogy az Izraelben elterjedt kimagaslóan gazdaságos csepegtetéses öntözési technika is sok vizet pocsékol el. Ez az új találmány nem a talaj nedvességtartalma alapján öntözi a növényeket, hanem maga a fa vízellátottságát méri ? így sokkal pontosabb.

Az új találmány jelenleg csak fákkal működik, de a fejlesztők már dolgoznak rajta, hogy lágyabb szárú növényeken, és előbb utóbb akár burgonya, vagy paradicsom ültetvényeken is lehessen használni. A termék majdani árát jelenleg 250 dollárra becsülik, de természetesen egy ültetvényen, vagy kerten belül elég minden növénytípusból egyre ilyen mérőszerkezet kapcsolni.

A fejlesztő csapat azon is dolgozik, hogy sms és e-mail küldése mellett be lehessen programozni azt is, hogy a rendszer automatikusan nyissa meg a vízcsapokat. Így előbb-utóbb a fák gondoskodni fognak saját öntözésükről. Az új megoldás környezetbarát és különlegesen sok vizet takarít meg, mely a Közel-kelet mellett napjainkban világszerte is egyre fontosabb.

Szóljon hozzá!