ZETApress

hírportál

Hegyi Gyula Verespatakért

Újabb propagandaháborúba kezdett az erdélyi Verespatakra ciános aranybányát tervező kanadai cég. A természetet elrondító beruházást, amely több mint egymillió kiló cianiddal fenyegetné Erdély és a magyar Alföld vízgyűjtő rendszerét, a széleskörű nemzetközi tiltakozás és a román bíróságok eddigi karakán kiállása ellenére meg akarják építeni ? tudtuk meg Földeák Ivántól, Hegyi Gyula EP-képviselő sajtótitkárától.

Minden párt lépjen fel a verespataki szörnyberuházás ellen! ? szeretné Hegyi Gyula, az Európai Parlament tagja, aki szerint a beruházást meg lehet akadályozni, ehhez azonban arra van szükség, hogy fennmaradjon az eddigi, széleskörű összefogás. Az MSZP-s képviselő 2004. óta folyamatosan napirenden tartotta a verespataki kérdést az Európai Parlamentben, a képviselők többségét és az unió környezetvédelmi biztosát is az ellenzők mellé állította. Ebben a kérdésben a magyarországi és a romániai magyar EP-képviselők példamutatóan összefogtak, a szocialistáktól egészen Tőkés Lászlóig.

Legalább ilyen fontos volt a magyar és a román környezetvédők közös fellépése. Sajnos, amióta az RMDSZ kikerült a román kormányból, és Románia jobboldali elnöke elkötelezett híve a bányavállalatnak, a beruházó jobb eséllyel követeli a korábban sikerrel felfüggesztett engedélyeinek újbóli kiadását. Pedig a ciántechnológia veszélyei azóta még ismertebbek lettek, s az elmúlt öt évben az édesvíz stratégiai jelentősége is felértékelődött. Hegyi Gyula szerint a Kárpát-medence vízbázisának védelme olyan fontos kérdés, amely megelőz minden profitszempontot.

A magyar képviselő ezért azt szorgalmazza, hogy az EP-választásokon induló valamennyi magyar párt kötelezze el magát arra, hogy az uniós parlamentbe jutván mindent megtesz a verespataki beruházás megakadályozásáért. Az MSZP-s politikus ugyanakkor hangsúlyozza, hogy e fellépés csak akkor lehet eredményes, ha konstruktív módon együttműködünk az RMDSZ-szel, a román és erdélyi civil szervezetekkel, az ortodox egyházzal és a Román Tudományos Akadémiával valamint a beruházást kritikus szemmel figyelő román liberális és szocialista párttal. Nem Románia ellen, hanem Románia természeti értékeinek megvédéséért küzdünk ? ami persze a Tisza védelmét is jelenti. ? Nem tűrhetjük a verespataki gyalázatot ? mondta Hegyi Gyula ?, közös erővel megvédhetjük a természetet a nagytőke mohóságától!

Szóljon hozzá!