ZETApress

hírportál

Közép-európaiak Debrecenért

Magyarországra kerülhet Európa egyik legnagyobb anyagtudományi kutatóközpontja. Összefogott Debrecenért Közép-Európa tudományos és politikai elitje. A cél nemes: a térség egyik dinamikusan fejlődő városa legyen az Európai Neutronkutató Központ (European Spallation Source, ESS) helyszíne. Ezzel Európa egyik legnagyobb, 1,1 milliárd euró összértékű tudományos beruházása valósulna meg Magyarországon.

Az ESS egy kutatási célú részecskegyorsító, amely az úgynevezett hosszú impulzusú neutronforrást alkalmazza az anyagszerkezet roncsolás-mentes kutatására. A központ működése egyszerre forradalmasíthatja a gyógyszerkutatást, a vegyipart, az elektronikát és még számtalan más ágazatot. Ha elkészül, 600 főnek ad munkát, és a világ minden részéről évente négy-ötezer vendégkutató látogatásával lehet számolni.

Az EU által felkért független nemzetközi szakértői csoport 2008 folyamán elvégzett helyszínbírálata során a projektre kiválóan alkalmasnak ítélte Debrecen adottságait: a cívis város mellett versenyben van még a spanyolországi Bilbao és a svédországi Lund.

A magyar pályázat sikere érdekében az április 17-i, debreceni nemzetközi konferencia keretében érvelt többek között Garamhegyi Ábel, az NFGM szakállamtitkára; Herczog Edit, az Európai Parlament képviselője, az ESS Nemzeti Tanács elnöke; Lucian Sova, román gazdasági államtitkár; Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke; Helmut Rauch, az Osztrák Egyetemek Atomintézetének elnöke; Rozália Bíró Arad polgármestere; valamint az ESS koncepció szülőatyja, Mezei Ferenc professzor, az MTA tagja.

Garamhegyi Ábel megerősítette, hogy a kormány elkötelezett a projekt mellett, mely kiváló lehetőséget nyújthat a magyar gazdaság élénkítésére és versenyképessége fokozására. Egyed Géza, az ESS projektért felelős miniszterelnöki megbízott szerint a magyar pályázat esélyei jók, bíztató a közép-európai összefogás. A legkorábban májusban várható döntést követően a nyertes városban az Európai Unió számos tagországának részvételével, mintegy nyolc éven belül valósul meg a beruházás.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere hangsúlyozta, Debrecen már most tudományos és oktatási központ: itt működik például az MTA Atommagkutató Intézete és Magyarország egyik legnagyobb egyeteme harmincezer hallgatóval, ráadásul a beruházás költségei városában lényegesen kisebbek, mint a versenytársaknál.

Herczog Edit, az Európai Parlament képviselője, az ESS Nemzeti Tanács elnöke szerint Európa számára azért lenne fontos az ESS debreceni telepítése, mert ezzel az európai versenyképesség egyik fontos feltétele valósulna meg, nevezetesen a fejlesztések egyenlő elosztása a régiók között. Ilyen nagyságrendű beruházásra még nem került sor az EU egyetlen új tagállamában sem.

Szóljon hozzá!