ZETApress

hírportál

Pannónián Londonba

Pannóniával a londoni olimpiára! Egy 47 éves oldalkocsis Pannóniával indult el délelőtt a Közlekedési Múzeumból indul a XXX. Nyári Londoni Olimpiai Játékokra a Pannónia-expedíció, hogy a brit fővárosban a magyar judósoknak szurkoljanak az olimpiai küzdelmekben. Útjuk honlapjukon végigkísérhető.

A kétfős paksi csapat, a 35 éves Treszl Gábor és a 22 éves Hunyadi Bence egy 1965-ös évjáratú Pannónia T5-ös típusú 250cc-s, 15 lóerős, 70 km/óra végsebességű motor matuzsálemmel vág neki az oda-vissza 12 ezer km-es útnak. A már hagyományosnak számító veterán motoros expedíció korábban sikeresen teljesítette küldetését a 2004-es athéni és a 2008-as pekingi olimpiára is. A Kínát megjárt ugyanilyen típusú Panni néni becenevű háromkerekűt a 2008-as túra befejezése óta a Közlekedési Múzeum őrzi.

A mostani expedíció útvonala a Földközi-tenger északi partján, majd Észak-Afrikán keresztül 17 országon át vezet a brit fővárosba, az oda-vissza út tervezett menetideje pedig összesen két hónap. Mivel korábban Gábor is cselgáncsozott, a magyar judo válogatott szereplésére ? köztük két paksi sportoló mérkőzésére ? szeretnének megérkezni Londonba. Sajnos most őket gáncsolták el, mert nem kaptán meg a várt tunéziai vízumot, így a Földközi-tengert a tervükkel ellentétben nem kerülhetik meg.

Az útvonal módosulásának, Algéria és Tunézia kihagyásának Bence szülei örültek legjobban, mert az ottani ?közbizonytalanságtól? nagyon féltették a gyereküket. Könnyes szemmel búcsúzó édesanyjától megtudtam, hogy velük lakó fiuk eddig legfeljebb egy-egy hétre ment el otthonról, így ez a két hónap nagyon hosszú lesz nélküle. Igaz mobilon és interneten folyamatosan tartják majd a kapcsolatot, de ez mégsem az igazi együttlét.

A Treszl?Hunyadi páros napi átlagban 200-300 km-t tesz majd meg, felváltva, 2-3 óránként cserélve egymást a vezetőülésben. Az összesen két hónaposra tervezett túrára alkatrészeket, szerszámokat, tartalék külső-belső gumikat is visznek magukkal, felkészülve az út közbeni esetleges nehézségekre. Mindennek a motoron kell elférnie, hiszen szerviz kocsi nem kíséri a járművet.

Útközben is, Londonban is kempingekben éjszakáznak, drága lenne a szálloda. Felkészülésüket több szponzor segítette, de a MOB nem volt köztük. Igaz, ők sem fordultak a Magyar Olimpiai Bizottsághoz, így a londoni meccsjegyeket is nekik kellett megvásárolniuk. A kalandvágyó fiatalokat az út során az Atlasz és az Alpok magaslatai is várják majd, de ők az afrikai nyári forróságtól és bürokráciától jobban tartanak.

A Közlekedési Múzeum Facebook-oldalán folyamatosan tudósít az utazásról és az expedíció befejeztével kiállításon tervezi bemutatni az út történetét. A Pannónia testvér-expedíciója egy hónappal később, július 23-án, hétfőn egy 25 éves Roburral észak-európai túrát téve tervezi elérni a londoni Olimpiai Stadiont. Mint köztudott, a játékok július 27-én, péntektől augusztus 12-én, vasárnapig tartanak, s olimpikonjaink tegnap este tették le az ünnepélyes esküt a Művészetek Palotájában.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Gazember az olimpián | ZETApress

Szóljon hozzá!