ZETApress

hírportál

Simonyi ismét az űrben

Második űrrepülése alkalmával is számos tudományos és technológiai kísérletet végez Charles Simonyi Károly a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén. A magyar származású űrturista az első a világon, aki immáron második alkalommal repülhet civilként a világűrbe. Legfontosabb kísérlete a Magyar Űrkutatási Iroda által szervezett, és a KFKI Atomenergia Kutatóintézet, valamint a moszkvai Orvosbiológiai Kutatóintézet számára végrehajtott Simonyi-Pille?2 lesz.

Charles Simonyi a tervek szerint március 26-a és április 7-e között csaknem két hetet tölt el a világűrben. Az űrállomásra a Szojuz TMA?14 űrhajóval érkezik meg Bajkonurból (Kazahsztán) Gennagyij Padalka orosz űrhajó-parancsnok és Michael Barratt amerikai orvos-űrhajós társaságában. Áprilisban a Szojuz TMA?13 fedélzetén tér vissza a Földre Jurij Loncsakov űrhajó-parancsnokkal és Michael Fincke amerikai űrhajóssal.

A Simonyi-Pille?2 kísérlet során Simonyi új dózismérőket szállít majd a 2003 óta az ISS Zvezda moduljában lévő Pille-MKSZ kiolvasó készüléke számára (MKSz a Nemzetközi Űrállomás orosz rövidítése). Emellett folytatja a 2007-ben megkezdett dózisméréseit, újrakalibrálja a Pille műszert és első ízben méri az őt ért sugárzást már a felbocsátás pillanatától kezdve. A mérés segít meghatározni az űrhajósokat és az űrállomást ért sugárdózis nagyságát, amely kiemelkedő fontossággal bír a hosszú időtartamú űrrepüléseknél.

Simonyi igyekszik felkutatni azt az amerikaiak számára épített NASA-Pille készüléket is, amely már 2001-ben feljutott az űrbe, azonban az évek multával elkallódott a fedélzeten. A Simony-Pille?2 kísérlet mellett a NASA amerikai űrhivatal és az ESA Európai Űrügynökség földfotózási és orvosi, biológiai kísérleteit is elvégzi majd.

A magyar származású űrturista várhatóan hazai iskolásokkal is amatőrrádió-kapcsolatba lép, amelynek koordinátora a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikum. Az űrállomás hazánk fölötti repülése idején várhatóan Sopron, Siófok, Dunaszerdahely, Szatmárnémeti, Gyöngyös, Szeged, Békéscsaba, Budapest, Ózd, Hódmezővásárhely, Süttő, Vác, Kolozsvár, valamint Csongrád rádióamatőrjei létesíthetnek kapcsolatot az űrutazóval. Hasonló beszélgetésre már 2007-ben is sor került.

Simonyi 2007-ben a Nemzetközi Űrállomáson 450-dik űrutasként és ötödik űrturistaként hajtott végre sikeres űrrepülést. Ezután április 30-án Magyarországra is ellátogatott. Budapesti tartózkodása során találkozott Sólyom László köztársasági elnökkel, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, valamint Kovács Kálmán államtitkárral. Sólyom László a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést adta át Simonyinak.

Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter a közelmúltban a Magyar Űrkutatási Tanács tagjává kérte fel Charles Simonyit. A számítógépes fejlesztő emellett a Természet Világa Szerkesztőbizottságának rendes, a Magyar Asztronautikai Társaságnak tiszteletbeli tagja ? tudatta sajtószolgálatuk. További információk az Űrturizmus, Simonyi Károly élete, Simonyi Károly mérései és A Pille sugár-doziméter története című háttéranyagokban találhatóak, amelyeket a Magyar Űrkutatási Iroda honlapjáról lehet letölteni.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ESA tagok lettünk | ZETApress

Szóljon hozzá!