ZETApress

hírportál

Paradigmaváltást Surányitól!

Egy új szakértői kormány politikai paradigmaváltást eredményezhet Magyarországon. A válság kezelése érdekében megalakuló új, szakértői kormánynak lehetősége nyílik arra, hogy a megszokott politizálás kereteit szétrobbantsa, egy széles társadalmi bázison és támogatottságon alapuló politikát folytasson a közjó érdekében. Ebbe beletartozik az adópolitika szerkezeti átalakításától kezdve a romák helyzetének javítása, egy megújulásra kész, új kisebbség politika, és a szociális vívmányok köréből azoknak a megtartása, amelyek a legszegényebbek érdekeit szolgálják ? vallja Lévai Katalin EP-képviselő.

Az új kormány politikájának egyszerre kell változást, ugyanakkor a leginkább kiszolgáltatott rétegek számára stabilitást teremtenie. Ahhoz, hogy pártpolitikáktól független kormányzás valósuljon meg, a pártoknak teljesen át kell értékelniük eddigi szerepüket és döntéshozatali mechanizmusaikat. Arra lesz szükség, hogy a pártok önkorlátozó módon működjenek, engedjék és támogassák a szakértői kormány elképzeléseit és javaslatait. Ehhez olyan jelölt kell, mint Surányi György, akit a FIDESZ kivételével minden párt támogat.

Az új szakértői kormány precedenst és új lehetőséget teremthet arra, hogy végre politikai paradigmaváltás történjen meg Magyarországon, a kormány kiszabaduljon a hagyományos pártpolitika fogságából, a korábbinál sokkal jobban figyelembe vegye és használja a civilekkel való egyeztetés különböző fórumait. Csak így érhető el, hogy a közügyektől eltávolodott, és a politikából kiábrándult tömegek újra cselekvő részesei és alakítói legyenek saját országuk politikájának ? tudatta Földeák Iván, a képviselő asszony sajtótitkára.

Elmarad a közös ülés

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezésére a Magyar Köztársaság és a Horvát Köztársaság kormányainak harmadik közös ülésére kerül sor csütörtök délelőtt Budapesten, a Magyar Nemzeti Galéria Budavári Palota C épület III. emeleti Kupolatermében ? tudatta a hét elején a Kormányszóvivői Iroda. Mára újabb értesítést kaptunk: A magyar és a horvát fél közös megállapodása alapján a holnapi időpont helyett később kerül sor a két kormány közös ülésére. Addig is folyamatos az együttműködés a két kormány között a napirendre kerülő ügyekben. Az új időpontról a megállapodást követően lesz belejelentés.

Szóljon hozzá!