ZETApress

hírportál

Hagyományos izzók nélkül

E héten hirdette ki az Európai Bizottság, a hagyományos izzók tilalmáról szóló döntést, melynek értelmében 2009-től 2012-ig fokozatosan ki kell vonni a hagyományos égőket a forgalomból. Hegyi Gyula magyar szocialista EP-képviselő a döntést nagyon pozitívnak tartja mind a háztartások, mind a környezetvédelem szempontjából ? tudatta Földeák Iván, a képviselő sajtótitkára.

Egyetlen, a hagyományosnál négyszer-tízszer hosszabban kitartó izzó akár 15 ezer forint villanyszámla megtakarítást és négyszáz kg széndioxid kibocsátás csökkentést eredményezhet az új izzó élettartama ? hat-nyolc esztendő ? alatt. Számítások szerint Magyarországon évente 40 milliárd forintot költünk világításra, és ennek az összegnek a háromnegyedét, 30 milliárdot meg lehetne takarítani az energiatakarékos izzókkal. Az energiatakarékos izzó drágább, de a csereszámítások szerint egy éven belül megtérül. Európai szinten ugyanakkor az intézkedéstől évi 15 millió tonna széndioxid-kibocsátás csökkentését várhatunk.

Uniós támogatást kér Hegyi Gyula

Hegyi Gyula kérdést és javaslatot nyújtott be az Európai Bizottságnak, melyben azt szorgalmazza, hogy az EU támogassa a szegényebb lakosság számára az energiatakarékos izzók egyszeri beszerzését és európai izzógyárak technikai átállását. Ez azért is méltányos lenne, hiszen éppen az uniós átlagnál szegényebb Magyarországon és Lengyelországon van jelentős izzógyártás. A szocialista EP képviselő reméli, hogy a nagy hagyományú magyar izzóipar megfelelő támogatással időben felkészül, és így profitálni tud a változásokból.

Szóljon hozzá!