ZETApress

hírportál

Konkrét lépések kellenek!

Az elmúlt évek azt bizonyították, hogy ideje komolyan foglalkozni az Európai Unióban élő romák gazdasági, kulturális és egészségügyi helyzetével, mert a leszakadás egyes régiókban már-már tragikus és a jelenlegi gazdasági válságban társadalmi robbanással fenyeget ? jelentette ki Lévai Katalin, az EP szocialista képviselőcsoportjának romaügyi szóvivője hétfőn Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének benyújtott írásos hozzászólásában. A testület Kósáné Kovács Magda: A romák társadalmi helyzete és az uniós munkaerőpiachoz való jobb hozzáférésük témájú jelentésének ismertetését beszélte meg.

A magyar képviselő hangsúlyozta, hogy örvendetesek a jelentésben foglalt célkitűzések, ám a helyzetfelmérés, az információs kampányok, a civil szervezetek erősítése mellett konkrét és határozott lépésekre van szükség az oktatás és a munkahelyteremtés területén.

Ha pedig ezek mögött nincsenek megfelelő pénzügyi eszközök, akkor a kezdeményezés írott malaszt marad ? hangsúlyozta Lévai Katalin. ? Szükség van uniós roma stratégiára, de leginkább arra, hogy annak célkitűzései áthassák a tagállamok gazdaság-, oktatás- és egészségügyi politikáját, csak így lehet emberhez méltó életet biztosítani a tízmilliós európai roma közösségnek és felgyorsítani integrálódásukat.

A magyar képviselő kiemelte azt is, hogy az európai romák helyzetének javítására irányuló stratégia hosszú távú cselekvési programot igényel. Kifejezte reményét, hogy lesz, aki folytatja a jelentésben megkezdett, feltehetően több parlamenti időszakra is kiterjedő munkát: az intézkedési tervek kidolgozását, végrehajtásuk monitorizálását, a megtett intézkedések eredményességének értékelését ? tudatta Földeák Iván, a képviselőnő sajtótitkára.

Szóljon hozzá!