ZETApress

hírportál

Andalúzok Budapesten

Divat a gasztronómia és divat az andalúz konyha. Andalúzia megérkezett és csak arra vár, hogy teljes fényében megmutathassa magát a magyar közönségnek ? tudtuk meg az exkluzív termékkóstolóval egybekötött sajtótájékoztatón a Gellért Hotel Teaszalonjában.

A terület híres neves ételei ? az olívaolaj, az olajbogyó, a sherry és egyéb borok, a serrano sonka ? egyre másra tűnnek fel az ország ismert és kevésbé ismert éttermeinek étlapján csakúgy, mint a gasztronómiai bloggerek bejegyzéseiben.

Az olívaolajból és zöldségekből készült hűsítő andalúz leves, a gazpacho például Debrecentől Budapestig, a magyarostól a mexikói helyekig az éttermek egyik kedvenc nyári fogásává vált az utóbbi években, de persze komolyabb andalúz fogásokkal is találkozhatunk már szinte úton útfélen, de legalábbis a legtöbb receptgyűjteményben és blogon. Sőt, az ország top éttermei (Onyx, 21, Arcade, Bock Bisztro, Château Visz, Kistücsök, Mák Bisztró, Olimpia, Vár: a Speiz, a teljesség igénye nélkül) mind-mind andalúz olívaolajat használnak ételeik elkészítéséhez.

Nem túlzás tehát kijelenteni, hogy divattá vált a spanyol és ezen belül az andalúz étkezési kultúra hazánkban. Ez nem is csoda, hiszen egészséges, változatos és ízletes alapanyagokról van szó, amelyeket a spanyol kreativitás és szenvedély egyszerűen elkészíthető, de annál lenyűgözőbb fogásokban szólaltat meg. Ezért az Extenda (Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda) azon fáradozik évek óta, hogy Magyarországon is a lehető legszélesebb andalúz termékpaletta legyen elérhető. A Gellért Hotelben megrendezett III. Andalúz Üzletember találkozó és Showroom újabb 9 gyártó termékeit lehetett megismerni, sőt szakavatott vezetéssel megízlelni is.

Megtudhattuk többek közt, hogy már olívaolajból és olajbogyóból is készül bio változat, csakúgy, mint aszalt gyümölcsökből és magvakból, és hogy a picos nem csak a hegycsúcsokra vonatkozik, hanem egy nagyon egészséges sós ropogtatnivalót takar, illetve hogy Andalúziában a sherry mellett csodás vörösborok is készülnek. Első ízben mutatkozott be hazánkban a mojama névre hallgató halkülönlegesség is, mely levegőn szárított tonhalat takar. És ne felejtsük ki a sorból azt az érdekességet sem, hogy mint kiderült a nálunk ismertebb apró kapribogyó a növény virágbimbója, és a nagyobb száras változat igazából a növény termése.

A nagyközönség is a Gellért hotelben találkozhat legközelebb az andalúz ízekkel, az április 20-án, pénteken megrendezésre kerülő Andalúz Gourmet és Borfesztiválon. Aki pedig kedvet kapott a főzéshez is, az bátra nevezzen be az Extenda Egy csipetnyi Andalúzia Facebook oldalán április 23-án induló receptversenyre, hiszen a legügyesebbek az Andalúziából érkező séftől sajátíthatják majd el az autentikus dél-spanyol fogásokat.

Szóljon hozzá!