ZETApress

hírportál

Követek a követekhez

Védjük meg Magyarország génmódosítás-mentességét! ? jelszóval indultak követségbe a Cseh Köztársaság budapesti külképviseletéhez tegnap délután a környezetvédelmi aktivisták. A sürgető ok az volt, hogy az Európai Bizottság ránk akarja kényszeríteni a génmódosított kukoricafajtákat, veszélyeztetve egészségünket, környezetünket és hazánk gazdasági érdekeit.

Alig pár hetünk maradt arra, hogy közös fellépéssel magunk mellé állítsuk az Európai uniós tagállamokat, és megvédjük Magyarország génmódosítás-mentességét, mivel a környezetvédelmi miniszterek március 2-án tárgyalnak erről Brüsszelben. Ezért indultak követségbe az EU soros elnökségét adó Cseh Köztársaság budapesti külképviseletéhez. Innen egy nagyszabású megmozdulás kíséretében tovább vonultak, s átadtak egy-egy levelet az uniós tagállamok nagyköveteinek is. Ebben arra kérik őket, támogassák a génmódosított kukorica termesztésére vonatkozó magyar tilalom fennmaradását!

Mialatt a követek elindultak a budapesti külképviseletekhez, a Szegfű utcai Cseh Követség előtti színpadon zenéltek, beszédeket mondtak, és utcaszínházet játszotak. Háromnegyed 4-kor aztán az uniós tagállamokhoz címzett levél felolvasása és átadása következett itt és a többi követségnél. Ezt újabb zenélés, beszédek és utcaszínház követte. Fél 5-ig a követek visszaérkeztek és beszámoltak küldetésükről. Volt, ahol csak a portásig jutottak, de a külképviseletek zömében kompetens személyek fogadták őket.

A Nemzeti Front a Génmódosít-mentes Magyarországért nevében kezdeményező szervezetek: Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület, Greenpeace Magyarország, Magyar Természetvédők Szövetsége. Csatlakozó szervezetek: Európai Feminista Kezdeményezés, Élőlánc Magyarországért, Fauna Alapítvány, GAIA Ökológiai és Vidékfejlesztési Alapítvány, Gaja Környezetevédő Egyesület, Humanista Párt, Ifjú Humanisták, Közép-magyarországi Zöld Kör, Lehet Más a Politika! Levegő Munkacsoport, Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége, Magyar Biokultúra Szövetség, Méhészek Fejér Megyei Egyesülete, Messzelátó egyesület, Parlagfű-mentes Magyarországért Egyesület, Szövetség az Élelmiszer-önrendelkezésért, Szövetség az Élő Tiszáért, Tiszta Élelmiszerért Mozgalom, Tudatos Vásárlók Egyesülete, Védegylet, Zöld Nők Csoport, Zöld TETT Társulás ? Baloldali Zöldek, Zöldfok Szabadidősport- és Természetvédelmi Egyesület. További információk itt olvashatók.

Mivel egy időpontban indultak a követek a csehek elől a többi 25 Európai uniós tagállam budapesti külképviseletéhez, szükség volt ehhez 46 biciklis (vagy lovas) futárra is. Kellett még legalább 80 ember, akik a génmódosítás-mentes települések tábláit tartották, és további 27, akik egy élőképben vettek részt. A többiek rendezőként és tömegként csatlakoztak a megmozduláshoz. Mozgósításukhoz több ezer A6-os méretű szórólapot, valamint 250 plakátot is készítettek a szervezők.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Megmarad a magyar GMO mentesség

Szóljon hozzá!