ZETApress

hírportál

Megmarad a magyar GMO mentesség

Hegyi Gyula szocialista európai parlamenti képviselő üdvözli, hogy ma a tagállamok 282 szavazattal elutasították a bizottság javaslatát a MON810 génmódosított kukorica Magyarországi bevezetéséről ? tudatta Földeák Iván, az EP-képviselő sajtótitkára. Érdemes volt tehát követeknek menni a követekhez!

A kormány karakán kiállása, a hazai politikusok és civil szervezetek páratlan közös lobbi munkájának köszönhetően így fennmarad a magából mérget kibocsátó amerikai GMO kukorica hazai termelési tilalma, és így megmarad Magyarország GMO mentessége, ami növeli a magyar mezőgazdasági termékek erkölcsi értékét és versenyelőnyét. Hegyi Gyula szerint ez a siker lehetetlen lett volna öt párti összefogás nélkül; ha belső nemzeti ügyeinkben is képesek lennénk hasonló összefogásra, akkor az egész válságot könnyebben vészeljük át.

Hegyi Gyula korábban levélben és több személyes beszélgetésben is arra kérte az Európai Parlament tagjait, hogy kormányaikon keresztül támogassák a MON810-es génmódosított kukoricára kivetett magyar moratóriumot. Többen ? így a GMO-ellenes franciákon és osztrákon túl bolgár, belga és román képviselők is ? jelezték, hogy kormányaiknál közbenjárnak a magyar moratórium támogatása érdekében. A korábban hezitáló bolgárok végül mellettünk szavaztak.

Szóljon hozzá!