ZETApress

hírportál

Mentális egészségünk érték

Nem hagyhatjuk magára a mentális betegeket a gazdasági válságok idején, hiszen ilyenkor számuk jelentősen megugrik. Ezért hangsúlyozottan szükség van a mentális egészségre és jólétre vonatkozó európai cselekvési tervre. Ahhoz, hogy egyensúlyt teremtsünk a testi és a lelki egészség gondozása között, minőségi, hozzáférhető, hatékony és egyetemes mentális egészségügyi szolgáltatásokra van szükség ? jelentette ki Lévai Katalin európai parlamenti képviselő hozzászólásában, amelyet írásban nyújtott be az Európai Parlament plenáris ülésének. A testület február 18-án késő este Brüsszelben Evangelia Tzampazi görög szocialista képviselő mentális egészségről szóló jelentését vitatta meg ? tudatta Földeák Iván sajtótitkár.

Becslések szerint világszerte 400 milliónyian szenvednek pszichiátriai vagy neurológiai betegségben. A betegek jelentős hányada némán, magára hagyatva szenved. A szenvedésen és a gondoskodás hiányán kívül megbélyegzéssel, szégyennel, kirekesztéssel kell szembe nézniük ? értékelte a helyzetet a magyar képviselő beadványában. ? A mentális egészségügyi problémákkal küzdők számára biztosítani kell a megfelelő oktatáshoz, képzéshez és foglalkoztatáshoz való hozzáférést, valamint egész életútjuk során a támogató és kedvező környezetet, különös figyelemmel a legsérülékenyebb csoportokra.

Európai cselekvési tervre van szükség

A mentális betegségek a társadalomra és a gazdaságra is komoly terheket rónak ? a járulékos költségek főként az oktatási, az egészségügyi-ellátási és az igazságszolgáltatási rendszereket sújtják. A mentális betegségek az elsők között szerepelnek azoknak az egészségügyi problémáknak a sorában, amelyek miatt az európaiak a leggyakrabban vesznek ki betegszabadságot, illetve vonulnak korengedményes vagy rokkantsági nyugdíjba.

Az alkoholizmusnak, drogfogyasztásnak, valamint az öngyilkosságnak is a mentális zavarok, a depresszió, a szorongás az elsődleges rizikófaktorai. Évente kétszázezer ember hal meg Európában az alkoholnak köszönhetően, de az öngyilkosság előfordulási gyakorisága is az öreg kontinensen a legnagyobb: százezer emberre számítva 18-19 öngyilkosság történik évente. Lévai Katalin hozzászólása végén felhívta a figyelmet a média szerepére a mentális egészségért folytatott harcban.

Szóljon hozzá!