ZETApress

hírportál

Világnapi petíció

Húszezer ember állt ki a Duna védelméért! A Duna védelmében megalakult horvát civil mozgalom a WWF Magyarország vezetésével petíciót nyújtott át a horvát környezet- és természetvédelmi miniszternek a Víz Világnapján ? tudtuk meg Antal Alexától.

A több mint húszezer aláíró arra kéri Mirela Holy miniszter asszonyt, hogy akadályozza meg a hajózhatóság fejlesztése érdekében elkészült tervek megvalósítását a Dunán. A tervek jelen formájukban a Duna legértékesebb ártéri élőhelyét, a Kopácsi-rétet fenyegetik. A petíció célpontja az a folyószabályozási terv, amely a Duna medrének átalakításával veszélybe sodorná a Horvátország és Szerbia határán található értékes Duna menti élőhelyeket. A tervek a ?70-es években készült javaslatok alig módosított változatai, melyek figyelmen kívül hagyják mind az európai uniós jogszabályokat, mind a nemzetközi környezetvédelmi gyakorlatot és elvárásokat.

Az alig 50 km-es szakaszon több mint 70 beavatkozást terveznek és a mesterséges változtatások a helyenként még természetes Duna szakaszt monoton vízi-úttá alakítanák. A mintegy 500 km2 kiterjedésű vizes élőhely állat- és növényvilága egyedülálló. A Duna-delta után ez a második legjelentősebb halszaporodó-hely a Duna medencéjében, amely közel 300 madárfajnak ad otthont.

A megvalósítás kipusztulással fenyegeti Európa legsűrűbb rétisas fészkelő állományát, amelyet jelenleg 50 költőpárra becsülnek. Veszélyben van több veszélyeztetett madár, mint a fekete gólya és halfaj, mint a dunai galóca is. ? A Kopácsi-rét a tervezett Mura?Dráva?Duna UNESCO Bioszféra Rezervátum magterülete, ami rövidesen a világ legnagyobb egybefüggő védett vizes élőhelye lesz. A tervek éppen ezt az ékszerdobozt fenyegetik, mindent megteszünk tehát, hogy a veszélyt elhárítsuk ? figyelmeztetett Figeczky Gábor, a WWF Magyarország igazgatója.

A Kopácsi-rét ártéri élőhelyei nem csak Horvátország, de egész Európa számára egyedülállóak. Ha a horvát miniszter asszony a társadalmi nyomást kifejező aláírásgyűjtés hatására elutasítja a projektet, annak az egész régióra jelentős hatása lesz. A hajózhatóság fejlesztése érdekében tervezett beavatkozások környezetvédelmi engedélyeit a Duna magyarországi szakaszán sem adták meg. A természetvédelmi szempontok azonos súlyát jelentené, ha a tervek alapos átgondolására kerülne sor Horvátországban is.

A civil szervezetek aláírásgyűjtése egyszer már eredményes volt ebben a térségben. Akkor mintegy 18 ezer aláírás gyűlt össze a Dráván tervezett vízerőmű megépítése ellen. A mostani akció még ennél is sikeresebb volt, hiszen több mint húszezren írták alá a Kopácsi-rét élővilágáért indított petíciót. ? Reméljük, hogy a társadalmi visszhang most is felkelti a politikusok figyelmét és a beavatkozások legfeljebb jelentős átdolgozás után kerülhetnek ismét napirendre! ? értékelt Figeczky Gábor.

Szóljon hozzá!