ZETApress

hírportál

Felelősségünk a határokon túl

Felelősséget kell éreznünk a gyermekekért a schengeni határokon túl is, ezt kívánja meg az Európai Unió világban eddig kivívott szerepe és tekintélye ? jelentette ki Lévai Katalin európai parlamenti képviselő abban a hozzászólásában, amelyet írásban nyújtott be ma Brüsszelben az Európai Parlament plenáris ülésének Glenys Kinnock brit szocialista képviselő A gyermekek különleges helyzetének figyelembevétele az Európai Unió külső fellépéseiben témájú jelentéséhez ? tudatta Földeák Iván, a képviselőnő sajtótitkára.

Fontosnak tartanám ? folytatódott a beadvány ?, hogy az unió a valamennyi harmadik országokkal kötött kereskedelmi és együttműködési megállapodásának záradékába vegyék bele, hogy az emberi jogok mellett a gyermekjogok tisztelete is a két fél kapcsolatrendszerének nélkülözhetetlen eleme. S ne csak belevegyék, de rendszeresen ellenőrizzék, de szankcionalizálják is a megsértésüket.

Javaslata indoklásául a magyar képviselő megemlítette, hogy az Európai Közösség nem nézheti tétlenül, hogy naponta több mint 26 ezer ötévesnél fiatalabb gyermek s percenként egy szülő nő hal meg olyan okok miatt, amelyek megszüntethetők lennének.

A javuláshoz konkrét intézkedésekre is szükség van a szegénység elleni harcban, az oktatás a minőségének javításában és a megkülönböztetés minden fajtája elleni fellépésben. A jelenlegi pénzügyi válság sem lehet akadálya annak, hogy a meglévő pénzügyi eszközöket rugalmasabban és hatékonyabban használjuk fel, gyors és fenntartható válaszokat adjunk a gyermekek jogaival és szükségleteivel foglalkozó programokra ? folytatta a képviselő asszony.

A világon az iskolából kimaradó 72 millió gyermeknek több mint a fele (37 millió) konfliktus által sújtott, bizonytalan helyzetű államokban él, ahol az oktatás különösen fontos, mivel a szabályosság elemét viszi a gyermekek életébe, segít az életbeli konfliktusok megoldásában, az újbóli beilleszkedésben a háború pusztítása után. Lévai Katalin külön üdvözölte a Bizottság cselekvési tervét, amely kötelezné az Európai Uniót arra, hogy az oktatást minden humanitárius jellegű fellépésébe foglalja bele ? fejeződött be a képviselői indítvány.

Szóljon hozzá!