ZETApress

hírportál

Bamakóból Héliába

A Budapest?Bamako Rallye győztesei tartottak délután élménybeszámolót a Kárpát utcai Fiatal Művészek Galériájában, a Hotel Helia földszintjén. Bézi Péter kurátor meghívására a DB GO GO Team: Nagy Miklós Zoltán és Novák Tamás többszörös bajnokok ültek az érdeklődők elé.

Torbik Krisztina hastáncát követően Balogh Sándor, az Afrikai?Magyar Egyesület elnöke beszélt humanitárius céljaikról. Ők is részt vettek az eddigi futamokon, s mindig vittek valamilyen ajándékot magukkal. Idén a Charity March segítségével négy jól felszerelt mentőautót juttattak ki a fekete kontinensre. Egy kenyai kórház felszerelését is tervezik, melyhez múlt szombaton kaptak anyagi támogatást. Az egészségügy mellett az oktatás is szívügyük, tanszereket visznek az afrikai iskoláknak.

Sinka ?Popeye? Zsolt is megjárta Afrikát. (Ő húzott el a fogával négy autót január közepén a jeges Duna-korzón.) Most újabb rekordkísérletre készül, de a részletekbe nem avatott bele. Annyit árult el mindössze, hogy egy motorkerékpár is szerepel majd március elején az Aréna Plázában. 22 rekordja van már, az egyik egy 81 tonnás vonat elhúzása. A korábbi rekordot egy 150 kilós kétméteres óriás tartotta 70 tonnával, amit a százkilós, 170 centis Popeye 11 tonnával szárnyalt túl.

Nagy Miklós Zoltán a januári futamról beszélt. Főleg a határátlépésektől, a vámkezelésektől félt, mert Európában az uniós tagságunk óta ettől elszoktunk. Afrikában a határokon egy-két órát mindig várni kell. Sok papírt kell kitölteni, a számítógépet még kevés helyen alkalmazzák, s a tisztviselők is elvárják az apróbb ajándékokat. Ezzel és egy-egy mosollyal viszont mindent könnyebb elintézni.

A versenyen szigorúan ellenőrizték a résztvevőket. Nem csak a hatóságok, de a szervezők is odafigyeltek a sebességtúllépésre, az ittasságra és a biztonsági övekre. Amíg az előzőek pénzbüntetést szabhattak ki, addig az utóbbiak pontlevonással, illetve büntetőponttal ?jutalmazták? az elkövetőket, mely sokat nyomott a latban a végső elszámolásnál.

Miklósék ősszel a Magyarok Házában Afrika feketén-fehéren címmel 450 képből álló fotókiállítást mutattak be, mely azóta már Nyíregyházára is eljutott. Sok iskolás gyerek is megnézte, akiket aztán játékra hívtak. Elküldték az érdeklődőknek DVD-n a képeket, s az internetről is letölthették, s kérték, hogy színezzék ki azokat. Egy kulturális hidat szeretnének felépíteni a két kontinens között, ezért az elkészült díjnyertes alkotásokat most Bandasuba viszik, az ottani gyerekektől viszont azt kérik, hogy cserébe rajzolják le, milyennek képzelnek el minket, magyarokat!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Az igazi Afrika | ZETApress

Szóljon hozzá!