ZETApress

hírportál

Válságkezelés az Unióban

A január elejei gáz- és gázai válság megoldása után a gazdaság élénkítése lett a fő feladatuk a brüsszeli döntéshozóknak. A gondok enyhítése, a kiút keresése élvezett prioritást. Az Európai Bizottságtól Magyarország a vártnál optimistább előrejelzést kapott. A visszaesés volumene mindössze 1,6%-os, időtartama is rövidebb lesz a vártnál. Jó hír, hogy már évvégére fellendülés várható. A válságkezelésben összhang alakult ki abban is, hogy optimizmusra, összefogásra van szükség úgy marketing, mint gazdasági oldalon, hiszen a megoldás 50%-a pszichológiai tényezőktől függ.

Mind Barroso elnök, mind Almunia gazdasági és monetáris biztos jól tudja, hogy az Unió érdeke az, hogy a nyáron megújuló Parlamentnek, s az ősszel megújuló Bizottságnak optimális feltételeket kell átvenniük. Ehhez a munkához a mostani döntéshozók is látják a feladatokat. A héten az Európai Bizottság meghirdette project-javaslatát, melyben ötmilliárd eurós külön-keretet biztosít 2009-2010-re. Hazánknak a konvergencia-program megvalósításához van szüksége uniós forrásokra.

Két kellemes meglepetés is ért bennünket. Az egyik, hogy a válságkezelés teljesítése gyorsan ? alig egy hónap alatt ? megtörtént, s máris konkrét javaslat született. Kétszer ad, ki gyorsan ad! ? tartja a népi bölcselet. A másik örömhír, hogy a Nabucco-gázvezeték megépítésének támogatásától korábban sokan elzárkóztak, most viszont már 250 millió eurót biztosítanak az előkészületeihez. Ez komoly pozitív előrelépés. A magyar-román gázvezeték összekötésére harmincmilliót, a magyar-szlovákra 25 milliót adnak. A pénzzel nem csak a rövidtávú munkahelyteremtés oldódik meg, de ez elősegíti az energiabiztonságunkat is. A feladat így kettős: több energiaforrás biztosítása, s ezzel együtt a munkahelyek megteremtése és megtartása.

A Nabucco-gázvezeték nem minden uniós országnak kell, a többiek mégis támogatták. Anglia, Svédország, Hollandia és Németország nem is kapcsolódik hozzá, mert nekik egyéb energiaforrásaik vannak. Ők vállalati beruházásként, piaci alapon építik az Északi-vezetéket. A balti országok és Lengyelország korábban azt kifogásolták, hogy őket ez miért kerüli el? Az orosz-ukrán gázválság hatására megváltozott a helyzet. Hat ország tett javaslatot a budapesti Nabucco-csúcson egy alternatív útvonalra, s arra, hogy a munkában az Európai Unió is vegyen részt. Financiális oldalról az előrelépés megtörtént. Az Unióban egyhangúság kell a vitatott helyzetek elfogadásához, és a válság most felkavarta a langyos állóvizet, megmutatva, hogy egyedül nem megy.

Brüsszelben nincs frakciófegyelem

A frakciók nem írják elő a kötelező együtt szavazást tagjaiknak, inkább csak ajánlásokat tesznek a közös álláspont kialakítására. Ebben a szocialisták a legegységesebbek, a néppártiak és a liberálisok sokkal engedékenyebbek. Ott nincs kormánypárt és ellenzék, s a nemzeti összetétel a meghatározó. Már tavaly ősszel napirendre került az ötmilliárd eurós támogatás, melyet a szocialista frakció francia, de főleg német nyomásra nem támogatott. Magyar javaslatra végül velünk együtt a szintén érdekelt bolgár, osztrák és román szocialisták is támogathatták, így a javaslat simán átment. A Fideszesek ekkor elmondták, hogy ők már élből megszavazták, mégis mi lettünk a mérleg nyelve. Nélkülünk elbukott volna ez a remek néppárti kezdeményezés.

Szóljon hozzá!