ZETApress

hírportál

Brüsszelben a vadon védelméről

Hegyi Gyula európai parlamenti képviselőnek, a Környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottság tagjának védnökségével konferenciát rendeztek ma Brüsszelben, az Európai Parlamentben a vadon, tehát az európai érintetlen területek védelméről ? tudatta Földeák Iván, a képviselő sajtótitkára.

A konferencián több neves külföldi és magyar szakember, illetve több nemzetközi természetvédő civil szervezet is képviseltette magát, így Kun Zoltán, a PAN Parks Alapítvány elnöke, a Wild Europe Initiative-től Toby Aykroyd, a holland Kees Bastmeijer, Sebastian Winkler az IUCN (Union for Conservation of Nature) munkatársa, és a szlovák természetvédelmi szakértő, Vlado Vancura.

Európa területének nagyjából egy százaléka olyan vadon terület, amely többé-kevésbé érintetlenül őrzi az őstermészetet. Az Európai Parlament Hegyi Gyulát bízta meg, hogy a parlament részéről jelentést készítsen a témában.

A jelentés célja az, hogy az általános természetvédelmen belül szigorúbb szabályok vonatkozzanak a civilizáció előtti flórát és faunát őrző területekre. A magyar szocialista képviselő jelentésében arra is felhívta a figyelmet, hogy a nemzeti és természetvédelmi parkokból súlyos hiba kitiltani a látogatókat, ezért a jelentésben a fenntartható turizmus támogatására szólított fel. Hosszú távon csak a természetet ismerő, abban otthonosan mozgó emberek tudják megvédeni a természetet.

A fenntartható turizmus lényeges eleme Európa érintetlen területei használatának. A fenntartható turizmus arra ösztönzi az átlagembereket, hogy felfedezzék a természet rejtett értékeit anélkül, hogy kárt okoznának benne. Egyben segíti a megőrzésre irányuló politika elfogadását, mivel a polgárok a megőrzés szükségességét személyes tapasztalataik révén ismerik fel. Hegyi Gyula szerint ezért mindenütt meg kell teremteni a kulturált látogatás feltételeit, s korunkban az sem szégyen, ha egy nemzeti park fenntartásának egy részét maga termeli meg. A magyar képviselő szeretné, ha Aggtelek környékén, magyar-szlovák összefogásával védett vadon (úgynevezett Pan Park) jönne létre.

Szóljon hozzá!