ZETApress

hírportál

Magyar kultúra Amerikában

A National Gallery of Art elvégzi a Szépművészeti Múzeum Leonardo lovast ábrázoló bronzszobrának eredetiségvizsgálatát, melyet az eredménytől függően mutat be a május 10-én Washingtonban kezdődő kiállításon. Mi sem bízunk az eredetiségben? ? kérdeztem a délelőtti sajtótájékoztatón, a Műcsarnokban.

Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatója, az Extremely Hungary című Magyar Kulturális Évad kurátora elmondta, hogy a szobor eredetiségét még sosem vizsgálta meg senki. Csak 85%-os biztonsággal tudjuk mi is az eredményt, de 15%-os kételyünk van. Sajnos saját költségünkön nem is lennénk képesek elvégeztetni a napokon át tartó vizsgálatot, a szombaton kezdődő New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad keretében viszont ezt most a tengeren túl ingyen elvégzik nekünk. A szobor heteken belül útra kel, s egy pozitív eredmény jelentősen megnöveli az értékét.

Az évad hivatalos nyitóeseménye a január 24-én kezdődő Carnegie Hall-beli zenei fesztivál lesz. Idén az amerikai közönségnek egyedülálló lehetősége nyílik arra, hogy megismerje a kortárs magyar kultúrát a vizuális művészeti, irodalmi és előadó-művészi programsorozat széles spektrumán keresztül. A programoknak a legnevesebb New York-i és washingtoni kulturális intézmények adnak helyet. Az Extremely Hungary címet viselő, novemberig tartó fesztivál a kortárs magyar kultúra gyökereit térképezi fel, és az elmúlt évszázadban a magyarok nevéhez fűződő újításokat és művészi alkotásokat ünnepli, amelyek közül sok az amerikai kultúrára is jelentős hatással volt.

A sajtótájékoztatón jelen voltak az évad programjainak előkészítésében, tervezésében résztvevő Tanácsadó Testület tagjai is. Hiller István kulturális miniszter arról beszélt, hogy a költségek mintegy másfélmilliárd forintra rúg, melyből 700 milliót a kormány adott. Ennek egyharmadát már tavaly felhasználták az előkészületekre. Tavaly külföldön semmit sem szerveztünk, mivel idehaza a Reneszánsz Év volt. Ennek ünnepélyes lezárása szerda este 6 órakor lesz a Magyar Nemzeti Galériában.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Lezárult a Reneszánsz Év

Szóljon hozzá!