ZETApress

hírportál

Világcégek a tudásért

Nemzetközi összefogás az oktatás átalakításáért: új generációs értékelési módszerek és technológiák a 21. századi készségek tanítására és mérésére. Három technológiai világcég, a Cisco, az Intel és a Microsoft Londonban közös közleményben jelentette be, hogy összefogásukkal, együttes támogatásukkal kedden megkezdődött az a globális kutatási projekt, amelynek kertében olyan módszereket, technológiákat fejlesztenek ki, amelyekkel sikeresen mérhető a 21. századi tanítási-tanulási folyamat eredménye.

A világ mintegy ötven vezető kutatójának részvételével induló projektet irányító tudományos testületnek magyar tagja is van. A kezdeményezők Csapó Benőt, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének vezetőjét kérték fel az egyik munkacsoport megszervezésére és vezetésére, tudatta az SZTE Sajtószolgálata.

A projekt a technológiai iparágak és a közszféra közötti együttműködést kívánja elősegíteni az oktatás területén. Amint a közlemény hangsúlyozza, a tudás-társadalomban jelentősen megnőttek a munkaerővel szemben támasztott igények, és ez szükségessé teszi, hogy az oktatásügy immáron ne csak kormányzati felelősség legyen. A modern társadalmak minden polgárának fejlett alapkészségekre és széleskörű műveltségre van szüksége ahhoz, hogy a munkaerőpiacon helytálljon és a magánéletében sikeres legyen.

A program fő célja a pedagógiai értékelés új alapokra helyezése, a 21. században meghatározó szerepet játszó készségek, kompetenciák azonosítása, és az információs-kommunikációs technológiákkal támogatott mérési módszereik kidolgozása. Az eredmények hozzájárulnak az innovatív osztálytermi tanulási környezetek kialakításához és a rendszeres, elektronikus alapú formatív értékelés elterjesztéséhez. A program feladatai között szerepel a rendelkezésre álló technológiák elterjedését akadályozó tényezők feltérképezése és új megoldások kidolgozása egyaránt. A három évre tervezett program eredményeit mind a nemzeti értékelési programok, mind a nemzetközi tudásszintmérő szervezetek alkalmazhatják.

Szóljon hozzá!