ZETApress

hírportál

Megvan a legöregebb porszívó

Kiosztották a díjakat délelőtt, az Örs vezér téri IKEA mellett felállított Múlt Háza ? Jövő Háza kiállításon. I.díj: Lux Turbator (83 éves), II.díj: Electro Lux (82 éves), III.díj: Electro Lux (82 éves készülék). Az öreg háztartási gépek energiatakarékosra cseréjének állami ösztönzését sürgeti a CECED Magyarország Egyesülés.

Sosem volt még ilyen nehéz helyzetben a szakmai zsűri ? hangsúlyozta Mészáros Fanni, a CECED Magyarország cégvezetője a Keressük Magyarország legöregebb még működő porszívóját! ? verseny díjkiosztóján délelőtt, az Örs vezér téri IKEA mellett felállított Múlt Háza ? Jövő Háza kiállításon. A környezettudatos szemléletet, az energiahatékonyság növelését és az elektronikai hulladékok visszagyűjtését és környezetbarát feldolgozását népszerűsítő Forgó Morgó programot két éve indította el a háztartásigép-gyártó és ?forgalmazó vállalatokat tömörítő CECED Magyarország Egyesülés és a legnagyobb hazai elektronikai hulladékok kezelését koordináló szervezet, az ELECTRO-COORD Magyarország Kht.

A kampány keretében már megtalálták a legöregebb hűtőgépet (1956, Zil Moszkva), a legöregebb mosógépet (1951, AEG) és az 1930-as évekből származó tűzhely-matuzsálemet. ? A porszívók versenyére több, mint 200 nevezés érkezett, s ezekből 25-30 nevezés 1940-es évjáratúnál idősebbnek jelölte meg a régi családtagot ? tájékoztatott Mészáros Fanni. Nemcsak a hazai kollégákat izzasztotta meg a kutatás, hanem több külföldi gyárban is (pl. a svéd Electrolux, a német Siemens és az olasz Hoover gyárban) próbálták kideríteni a régi porszívók korát. A szakmai zsűri végül úgy döntött, hogy minden olyan készüléket díjaz, amely valószínűsíthetően az 1920-as évekből való. Így 17 porszívó tulajdonos részesülhet nyereményben.

A három fődíjat pedig azok közül választották, amely masinák tulajdonosai számlával vagy szállítólevéllel tudták igazolni a szerzés időpontját. Ezek szerint az első helyezést egy 1925. június 16-i eredeti szállítólevéllel rendelkező Lux Turbator készülék nyerte (tulajdonosa Balanyi Szilveszter), a második egy 1926. február 6-i szállítólevéllel rendelkező Electro Lux (tulajdonosa Lányi János), s a harmadik pedig egy 1926. szeptemberi szállítólevéllel rendelkező, szintén Electro Lux készülék lett (Menyhért Endre tulajdona). ? Érdekesség, hogy a jellegzetes kézírásból láthatóan valószínűsíthető, hogy mindhárom szállítólevelet ugyanaz a személy írta ? mondta el Mészáros Fanni. A győztesek IKEA vásárlási kártyákat kaptak ? az első helyezett százezer, a második ötvenezer, a harmadik pedig 25 ezer forintértékben ?, a többi 14 különdíjas pedig Forgó Morgó ajándékcsomagban részesül.

A Múlt Háza ? Jövő Háza kiállítás és Forgó Morgó játékokkal, nyereményekkel egész hétvégén, szombaton és arany vasárnap 10 és 18 óra között szeretettel várja a látogatókat. Akinek régi, már nem használt elektromos kisgépe van otthon, a minap elindított hulladékgyűjtési akció keretében a Forgó Morgó-ajándékért cserébe a kiállításon leadhatja a rendezőknek.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Ösztönözze az állam a gépcserét!

Szóljon hozzá!