ZETApress

hírportál

Ösztönözze az állam a gépcserét!

A háztartási gépek cseréjének állami ösztönzését sürgeti a CECED Magyarország Egyesülés. A Forgó Morgó kampányban megfogalmazott törekvések még sosem voltak ennyire időszerűek, mint most! ? hangsúlyozta Mészáros Fanni a Keressük Magyarország legöregebb még működő porszívóját! ? verseny díjkiosztóján.

A környezettudatos szemléletet, az energiahatékonyság növelését és az elektronikai hulladékok visszagyűjtését és környezetbarát feldolgozását népszerűsítő programot 2 éve indította el a háztartásigép-gyártó és -forgalmazó vállalatokat tömörítő CECED Magyarország Egyesülés és a legnagyobb hazai elektronikai hulladékok kezelését koordináló szervezet, az ELECTRO-COORD Magyarország Kht. A program része volt egy vásárlási akció is mely a régi, energiafaló készülékek előrehozott cseréjét ösztönözte.

A meghirdetett vásárlási akciókban közel húszezer régi, energiafaló készüléket cseréltek le a vásárlók korszerű, energia-hatékony gépekre. ? A magyarországi háztartásigép-gyártó és forgalmazó vállalatok az elmúlt bő két év során közel fél milliárd forintot fektettek a Forgó Morgó kampányba ? tette hozzá Mészáros Fanni. Ugyanakkor a válság nem kerüli el a háztartásigép-szektort sem: az év eleje óta csökkenő tendenciát mutató vásárlóerő a hitelfeltételek szigorodása és az elbocsátások következtében megcsappanó anyagi lehetőségek romlása folytán tovább csökken.

A folyamat eredménye mind a gyártói-forgalmazói, mind a kereskedői oldalon érezhető: novemberben csődbe ment az egyik elektronikai termékek forgalmazásával foglalkozó üzletlánc, s a CECED Magyarország tagjainak száma is 13-ról 12-re csökken jövő év január elsejétől, mert az egyik tag anyavállalata a magyarországi tevékenység megszüntetéséről döntött. A háztartási gépek piaca kifejezett vesztese a jelenlegi válságnak, még a tervezett vásárlásokat is legalább 50%-ban elhalasztják az emberek. Ez a folyamat tovább szűkíti a piacot és egyre nehezebb helyzetbe hozza a gyártókat és kereskedőket.

Az anyacégek költséghatékonysági szempontokat is figyelembe véve regionális szemlélettel fognak dönteni, s ezeknek a döntéseknek valószínűleg nem a magyar gazdaság lesz a nyertese. Ezért összefogásra szólít fel a CECED Magyarország. Olyan megoldást kell találni, amelyből nyertesként kerülhet ki mindenki: a gyártókon és kereskedőkön túl a vásárlók és a magyar állam is. ? Van ilyen megoldás! ? jelentette be Mészáros Fanni. ? A Forgó Morgó kampányban a kezdetektől hangsúlyoztuk, hogy az állam anyagi ösztönzőkkel járuljon hozzá a háztartásigép-piac átalakításához. Hollandiában négy éven keresztül támogatta az állam a háztartásokban levő régi készülékek cseréjét. Olaszországban személyi jövedelemadó kedvezményben részesülnek azok, akik régi hűtőgépüket korszerűre cserélik. Spanyolországban a Plan Renove program keretében már 2005 óta nyolcvan-száz euró támogatás kapható egy-egy nagyháztartási készülék cseréjére.

Itthon is sikerre számíthat egy ilyen törekvés akkor, amikor mind a vásárlók, mind a gyártók és forgalmazók, mind a kereskedők nehéz helyzetben vannak. Ezzel a megoldással mindenki nyerhet: a gyártók és a kereskedők azért, mert az előrehozott vásárlásokkal javulhatnak a piaci trendek, s ezzel megtérülhet a befektetett költségek egy része, a vásárlók azért, mert kedvezménnyel juthatnak hozzá korszerű gépekhez, amelyek használatával csökken a villanyszámlájuk is.

És az állam? Az is nyerhet! Egyrészt azért, mert ez a program a környezettudatos szemléletre nevelés mellett az energiahatékonysági célkitűzések eléréséhez is egy hatékony eszköz, továbbá azért, mert ezáltal hozzájárulhat a háztartásigép-piacon a magyar gazdaság versenyképessége és a munkahelyek megőrzéséhez.

Szóljon hozzá!