ZETApress

hírportál

Eszékről jelentem

A MÚOSZ Külpolitikai Szakosztály tagjai ez évi tanulmányútjukat a neves külpolitikai újságíró Farkas József György vezetésével 2011-ben a horvátországi Eszékre szervezték. A Dráva-parti városban mások mellett felkeresték a déli szomszédunkban élő mintegy 16 ezer magyar hetilapjának, az Új Magyar Képes Újságnak a szerkesztőségét.

Az Újság vendégeiként a szakosztály tagjai kötetlen beszélgetés folytattak Kriják Krisztina főszerkesztővel, helyettesével, Micheli Tündével és más kollégákkal életükről, örömeikről és gondjaikról. A beszélgetésen részt vett Závoczky Péter, zágrábi nagykövetségünk gazdasági tanácsosa, Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke is, aki szeptemberben Budapesten megkapta a köztársasági érdemrend Tisztkeresztjét. és a HMDK alelnöke Andócs János Az Új Magyar Képújság mellékleteként megjelenő Horvátországi Magyarság havilap főszerkesztője.

Kriják Krisztina szerint most a legaktuálisabb probléma a magyar tannyelvű általános iskolákba beíratott elsősök számának drámai csökkenése. Majd a média helyzettel foglalkozott többek között a következőt mondotta: ? Ami a kisebbségi elektronikus médiát illeti, ha hiszik, ha nem, mi, magyarok járunk az élen. Rádiós adásuk ? közszolgálati ? még az olaszoknak van rajtunk kívül, de televíziós kisebbségi műsorunk csak nekünk (a Szlavón Televízióban).

A horvát költségvetésből a Kisebbségi Tanács 64-féle kiadványt finanszíroz évente. Írott sajtójuk rajtunk kívül a szerbeknek, az olaszoknak, a macedónoknak, a bosnyákoknak, a montenegróiaknak, a cseheknek és a németeknek van. Az olaszoknak Rijekában, nekünk, magyaroknak pedig itt, Eszéken van lehetőségünk arra, hogy napi 15 perces műsort sugározzunk az éterbe a horvát közszolgálati rádióban.

Jakab Sándor ? a horvát Szábor korábbi képviselője ? ismertette szerteágazó tevékenységüket, kiemelve együttműködésüket a hazai és a határokon túli politikai szervezetekkel, mindenekelőtt a volt Jugoszlávia területén működő magyar pártokkal, szövetségekkel (amelyekkel valaha közösen munkálkodtak a kisebbségi jogok őrzésén). A magyar társ szervekkel való együttműködésről már nem nyilatkozott pozitívan.

Közjogi méltóságaink közül kik jártak Eszéken és Eszéken hány magyar él? ? tett fel Szarvas István két kérdést az elnöknek.

Mindhárom legfőbb közjogi méltóságunk járt a közelmúltban, Horvátországban, Zágrábban. Horvátországban a tizenhatezer magyar közül hatezren tudnak magyarul. A110 ezres Eszék lakosságának egy százaléka magyar kb. 1100 fő ? volt a válasz. 2005-ben Jakab Sándor kalauzolta a néhai Habsburg Ottót és feleségét Regina hercegnőt Eszékre.

Az újságíró delegáció kitűnő ?barter? üzletet kötött a vendéglátókkal. A kivitt Népszabadságokért. Új Magyar Képes Újságot, Rovátkák című magyar kulturális és tudományos folyóiratot és Kontra Ferenc: Horvátország magyar irodalma a kezdetektől napjainkig könyvet kaptunk. A találkozót követően rövid sétát tettünk a történelmi levegőjű várnegyedben, amelynek falait nagyrészt lebontották ugyan, de alaprajza őrzi az egykori erősség körvonalait. Itt önkéntes idegenvezetőként Andócsi János l adott alapos összefoglalót a város múltjáról.

Szóljon hozzá!