ZETApress

hírportál

Együttműködünk Potenzával

Pénteken 11 órakor a Magyar Nemzeti Múzeum Neoklasszikus Termében került aláírásra Pest megye és az olasz Potenza megye közötti együttműködési megállapodás. A hivatalos ünnepélyen részt vett Őexc. Gian B. Campagnola, az Olasz Köztársaság magyarországi nagykövete; Salvatore Ettorre, a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója; Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlése elnöke; Sabino Altobello, Potenza megye elnöke; Antonio Vitucci, Potenza megye Termelési Tevékenységek osztályának vezetője; Kupcsok Lajos, a Pest Megyei Kereskedelmi Kamarájának főtitkára; Pasquale Lamorte, a Potenzai Kereskedelmi, Ipari és Kézműves Kamara elnöke és Alessandro Stricca a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnöke.

Az aláírást követően az Olasz Kultúrintézetben sor került a Fejezetek Potenza történelméből című kiállítás hivatalos megnyitójára. A megnyitón részt vett Salvatore Ettorre, a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója valamint Giuseppe Telesca, Potenza megye Kulturális főosztályvezetője. A rendezvényt követően a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara, a Potenzai Kereskedelmi, Ipari és Kézműves Kamera és a Pest Megyei Kereskedelmi Kamara képviselői aláírnak egy együttműködési megállapodást.

Thomas Ender tájképei az Akadémián

Thomas Ender (1793-1875) osztrák tájképfestő akvarelljei a 19. századi Magyarország északi és észak-keleti részein, Galícia hegyeiben, a mai Szlovákia, kis részben Lengyelország, Ukrajna és Magyarország területén készültek. A 219 akvarellt Waldstein János gróf (1809-1876), jogász és művészetpártoló, a Magyar Tudományos Akadémia igazgatótanácsának tagja ajándékozta az Akadémiának 1868-ban. A Waldstein-gyűjteményt az Akadémia Könyvtárának Kézirattára őrzi.

Ender képeihez a világhálón bárki hozzáférhet, így nemcsak művészettörténészek, kert- és helytörténészek, műemlékvédelmi szakemberek, néprajzkutatók használhatják fel izgalmas forrásként, hanem diákok, tanárok, utazók és természetjárók, valamint a természet és a szépségek iránt fogékony nagyközönség is.

A képek festői tájakat ábrázolnak: folyók lapályát, patakokat, hegyi tavakat, hegycsúcsokat, várromokat, kastélyokat és parkokat, városokat, falurészleteket. A városok, falvak azóta megváltoztak, az épületek egy része elpusztult, a természet átalakult. A képek megértését szövegek segítik a várak, városok, az épületek történetéről. Az MTA Könyvtára a képek mellett bemutatja a művész életét és a gyűjtemény történetét is. A képek ? csakúgy, mint az ábrázolt tájak ? Európa közös kincsei. A négy nyelven ? magyar, német, szlovák és angol ? olvasható weblap 2000-ben, a magyar millennium alkalmából készült és Thomas Ender halálának 125. évfordulójára.

Szóljon hozzá!