ZETApress

hírportál

Véget ért a Határon Túra

Nyolc nap után Budapestre érkezett a kerékpáros Határon Túra Az erdélyi és az alföldi tájakon megtett közel 900 kilométeres tekerés után szombaton késő délután a budapesti Kossuth térre érkeztek a kerékpáros Határon Túra résztvevői.

A záró napon, Kecskemét főterén Zombor Gábor polgármester egy felszentelt új kenyérrel ajándékozta meg a kerékpárosokat. Déli 12 órakor a nagy óra harangjátékára vágott neki az utolsó szakasznak a közel 200 kerekes, miután a kiskunsági városban szombaton további 20 fő csatlakozott a túrázókhoz. A bringás csapat útban a főváros felé először Ladánybenén tett rövid pihenőt, ahol a művelődési ház előtt túrájukhoz hűen egy székelykapun haladtak át; a településen Kardos Attila polgármester szalagozott, és pálinkát adott ajándékba.

Dabason Kőszegi Zoltán polgármester fogadta a társaságot, aki arra hívta fel a figyelmüket, hogy az összefogás mindig erősíti az emberekben a remény érzését. Ócsán Bukodi Károly polgármester a szombat délelőtt felavatott tájház előtt köszöntötte a kerékpárosokat. Soroksáron a túrázókat családtagjaik várták, akikkel több, mint egy hét után találkozhattak újra, itt Egresi Antal polgármester tette fel a szalagot. A több mint fél kilométer hosszú kerékpáros karaván a soroksári Hősök teréről rendőri felvezetéssel haladt végig Budapest utcáin, s több ezer ember üdvrivalgása közepette pontban este 7 órakor gurult be a Kossuth térre.

A Parlament előtt Scmittné Makray Katalin, az államfő felesége fogadta a múlt szombaton Gyimesbükkről indult, s azóta naponta átlagosan 110 kilométert megtett bringásokat. Makray Katalin beszéde után Eisenkrammer Károly főszervező felhívta a színpadra a legfiatalabb résztvevőt, a 12 éves Dornér Dénest, és Földvári Ferencet, aki a második legidősebb volt a 63 évével. A kerékpáros bemutató, Gizmo-show után a túrázókat végigvezették a Parlamentben, akik körbe állták a Szent Koronát, majd elénekelték a Magyar és a Székely Himnuszt, végül megtekintették a tűzijátékot.

Túránk egyik fő célja az volt, hogy az államalapítás ünnepére elhozzuk ide a csángók, a székelyek és az erdélyi magyar emberek üdvözletét és szeretetét ? fogalmazta meg a túra küldetését Révész Máriusz társ-ötletgazda, a Fidesz országgyűlési képviselője, a kerékpározás szerelmese, aki maga is végigtekerte a távot. ? Utunkkal egyúttal szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy milyen gyönyörű tájakon lehet kerékpározni itt, a Kárpát-medencében. Reméljük, a Határon Túrával sikerült népszerűsítenünk a kerékpározást, mint környezetbarát közlekedési eszközt. Bízom benne, hogy ennek hatására több bicikliút épül majd az országban, s talán hozzájárultunk ahhoz is, hogy a közutakon ezentúl jobban elfogadják majd a kerékpárosokat ? tette hozzá Révész, aki korábban Londonból és Rómából is hazatekert már.

Az idei Határon Túra a tavalyi Korszak-váltó Határon Túra folytatása, amelyet akkor az állampolgársági törvény életbe lépése alkalmából rendeztek meg, s a kerékpáros zarándokok éppen azon a napon, augusztus 20-án érkeztek meg Székelyudvarhelyre. A tervek szerint a túrát jövőre is megszervezik, akkor valószínűleg Kárpátalja és a Vereckei-szoros lesz az úti cél. A túrával kapcsolatos bővebb információk idekattintva találhatók.

Szóljon hozzá!