ZETApress

hírportál

Emlékpark Sopronban

A Páneurópai Piknik hosszú távú hatással volt hazánkra és egész Európára. A békés, soproni határ menti találkozó felgyorsította a szocialista rendszer összeomlását és fontos előzménye lett az unió keleti bővülésének ? jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Páneurópai Piknik 22. évfordulóján.

A soproni eseményen ? amelyen részt vett Molnár Ágnes fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkár is ?, a tárca vezetője felavatta a megújult Páneurópai Piknik Emlékparkot. ? 1989. augusztus 19-én a Fertő-tó mellett megrendezett Páneurópai Piknik senki által nem várt, hosszú távú hatással volt egész Európára, hiszen felgyorsította a szocialista rendszer összeomlását ? emlékezett vissza a 22 évvel ezelőtti eseményekre Fellegi Tamás. ? A Páneurópai Piknik a határok nélküli Európa és a közös európaiság kialakulásának tartós és történelmi jelképévé vált. Az akkori magyar civil társadalom határozottan szembement az ország felett gyámkodók elvárásaival, ami a Szovjetunió árnyékában igen bátor, már-már vakmerő tett volt ? fogalmazott a miniszter.

A jelenlegi magyar Kormánynak is bátor tettekre van szüksége ? emelte ki Fellegi Tamás. ? Az elmúlt egy évben Magyarország a szabadság és a szuverenitás útjára lépett, hiszen a Kormány döntéseivel és cselekedeteivel a nemzeti érdekek érvényesítését helyezi előtérbe ? mondta a miniszter. ? Magyarország az Európai Unió soros elnökeként is határozottan bizonyította, hogy már nem passzív elszenvedője, hanem aktív részese az európai politikának, és képes félelem nélkül, felelősen dönteni saját sorsa felől ? mutatott rá a tárcavezető.

A szónok beszédében jelezte, hogy a kormányváltáskor megörökölt belső politikai, gazdasági és társadalmi helyzetre és az elhúzódó nemzetközi válságra adott magyar válasz illeszkedik a patrióta gazdaságpolitika világszerte tapasztalható térnyeréséhez. ? A Kormány határozott szándéka, hogy bebizonyítsa: igenis lehet jól bánni Magyarország vagyonával, úgy, hogy az a közösség számára is látható, értelmezhető és érezhető legyen. Az állami szerepvállalás erősítéseként üzletileg és nemzetgazdaságilag indokolt esetekben az állam tulajdonosként jelenik meg a stratégiai ágazatokban, vállalatokban, hogy a hagyományos üzleti logikát felülíró közösségi érdeket hatékonyan érvényesítse ? közölte a miniszter.

Fellegi Tamás beszédében hangsúlyozta, hogy a kormányzás elmúlt egy évében a vagyongazdálkodás egységesítésével és a megújuló fejlesztéspolitika kialakításával sikerült megfelelő feltételeket a nemzetgazdaság állapotának stabilizálásához. ? A Kormány folyamatosan figyeli és elemzi a globális folyamatokat, értékeli azok hazánkra gyakorolt hatásait, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar gazdaság ne kerüljön kiszolgáltatott helyzetbe ? mondta Fellegi Tamás, aki ünnepi beszédét követően átadta a közönségnek a felújított Páneurópai Piknik Emlékparkot.

Szóljon hozzá!