ZETApress

hírportál

Magyar kutatók utazhatnak Japánba

Japán-magyar kutatócserékre nyílik lehetőség a Magyarország és a Japán közötti tudományos és technológiai (TÉT) együttműködés keretében kiírt pályázat révén. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) pályázatán felsőoktatási intézetek, egyéb, költségvetési körbe tartozó szervezetek, szövetkezetek, illetve olyan gazdasági társaságok indulhatnak, amelyek a természet-, az orvos-, a mezőgazdasági és a műszaki tudományok terén kívánják a támogatott együttműködést megvalósítani, tudtuk meg Sajtóosztályától.

A pályázat egyik legfontosabb célja a világ élvonalába tartozó kutatók nemzetközi hálózatokba való bekapcsolódásának elősegítése. A kutatócseréknek rövid- vagy középtávon gazdaságilag hasznosuló, nemzetközi K+F projektek indításához, előkészítéséhez kell hozzájárulnia. Fontos szempont az is, hogy a kutatócsere révén a hazai kutatók külföldön is tapasztalatot szerezhetnek, kapcsolatot építhetnek ki japán kollégáikkal, ami a későbbiekben további K+F együttműködések alapja lehet.

A programra évente hetvenmillió forint áll rendelkezésre; egy projekt maximum tízmillió forintnyi támogatásban részesülhet. Az elnyert összeget a Japánba látogató kutatók utazási és biztosítási költségeinek, napi-, vagy havidíjának kifizetésére lehet fordítani. A pályázat beadási határideje január 19-e.

A beérkezett pályaműveket több szempontból értékelik: számításba veszik a projektjavaslat műszaki és tudományos értékét, a projekt kivitelezhetőségét, a résztvevők alkalmasságát, valamint a támogatási igény megalapozottságát. A pályázatok kezelését az NKTH megbízásából a TÉT Alapítvány végzi; a támogatott pályázatokról a végső döntést az NKTH elnöke hozza meg. A kiírás teljes szövege, illetve a projektjavaslatok benyújtásához szükséges iratok itt találhatók meg.

Szóljon hozzá!