ZETApress

hírportál

Schiffer az NFM-ben

Ősszel magas szintű kormányközi találkozó keretében folytatódik az egyeztetés a magyar-kínai fejlesztések megvalósításáról. A Magyar-Kínai Gazdasági Kapcsolatokért felelős Kormánybiztosság a kínai miniszterelnök júniusi magyarországi látogatása óta folyamatosan zajló egyeztetéseinek eredményeként ősszel újabb fordulópontjához érkezik a magyar-kínai stratégiai együttműködés.

A Kormány célja, hogy a Fellegi Tamás magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos vezetésével ősszel folytatódó kétoldalú tárgyalások során megegyezés szülessen az együttműködési megállapodások részleteinek végrehajtásáról. A teljes átláthatóság érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elkötelezett a nyilvánosság pontos tájékoztatása mellett a magyar-kínai együttműködéssel kapcsolatban, a nemzetgazdasági érdekek messzemenő figyelembe vételével.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezeti keretein belül működő Magyar-Kínai Gazdasági Kapcsolatokért felelős Kormánybiztosság a transzparencia érdekében az együttműködési keret-megállapodások nyilvánosságra hozható adatait Wen Jiabao, a Kínai Népköztársaság miniszterelnökének magyarországi látogatásakor, azok aláírásának napján, június 25-én hozzáférhetővé tette a Kormány.hu honlapon.

Mivel nemzetközi szerződésekről van szó, tartalmazhatnak olyan pontokat, amelyek csak a másik fél jóváhagyását követően, a kölcsönösen elfogadott feltételek mellett hozhatók nyilvánosságra. A szerződések egyes pontjainak közreadása sértheti a magyar nemzetgazdaság érdekeit is. A szerződések további részleteinek nyilvánosságra hozataláról jelenleg is folyamatosan zajlanak a kétoldalú egyeztetések. A szerződések szövegébe ugyanakkor minden arra jogosult személy betekinthet. Ma a Minisztérium ezt a lehetőséget biztosította Schiffer Andrásnak, az LMP frakcióvezetőjének, akit Mendelényi Dániel, a Magyar-Kínai Gazdasági Kapcsolatokért felelős Kormánybiztosság vezetője személyesen tájékoztatott ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztálya.

Szóljon hozzá!