ZETApress

hírportál

Szondáztak az Unióról

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Budapesti Tájékoztatási Irodája sajtótájékoztatón ismertette az Európai eszmecsere című konferencián alapuló közvélemény-kutatás eredményeit. A sajtót a Deák-palotában Závecz Tibor, a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója és Páli Gyula, a konferencia egyik résztvevője avatta be a titkokba.

A Szonda Ipsos októberben elvégzett 1500 fős reprezentatív felmérése alapján a magyar lakosság 43%-a döntene mai tudása alapján hazánk Európai Uniós tagsága mellett. 52% gondolja úgy, hogy csak hosszabb távon, több év alatt történnek majd fontos változások az emberek hétköznapjaiban. 49% véli azt, hogy számára és a családja számára a tagság eddigi négy éve inkább hátránnyal járt. 58% tartja úgy, hogy versenyképtelenné válnak a magyar mezőgazdasági termékek itthon a nyugatiakkal szemben. 47% véleménye, hogy a magyar élelmiszerek sokkal jobb minőségűek, mint a csatlakozás után piacra került külföldi áruk.

Az Európai eszme-csere elnevezésű konferencia keretében ? amelyet több ezer néző követett online az origo.hu portálon ? kétszáz, Magyarország lakosságát reprezentatív módon képviselő állampolgár vitatta meg a Szonda Ipsos 2008. októberi közvélemény-kutatása során feltett kérdéseket. A résztvevők a szakértőkkel és az európai parlamenti képviselőkkel folytatott beszélgetéseiken két kérdéscsoportot jártak körül, az Európai Unió agrárpolitikáját és az uniós tagság mindennapi életünkre gyakorolt hatását.

A konferencia során a résztvevőknek nemcsak a szakmai érvek megismerésére nyílt lehetőségük, hanem véleményüknek is hangot adhattak az egyes témakörök kapcsán. A fórum lezárásaként a kérdőívet ? amelyet korábban az országos felmérés során használtak ? ismét kitöltötték.

Az esemény módszertanának a lényege annak vizsgálata, hogy az eredeti felméréshez képest, miként változik az emberek véleménye a tények pontos ismerete és a párbeszédre épített kommunikáció hatására. A nyilvános eszmecserén alapuló közvélemény-kutatás előnye a hagyományos modellekkel szemben, hogy igen nagy mennyiségű adatot biztosít a statisztikai feldolgozáshoz, valamint lehetővé teszi a résztvevők véleményének mélyreható és alapos megismerését.

Szóljon hozzá!